Foto: Redd Barna/Ingrid K. Lund
1811 barn deltar i Redd Barnas utvidede førskoleprosjekter i flyktningleiren Kobe, øst i Etiopia.

– Jeg bor sammen med storesøsteren min i et telt her i leiren. Vi måtte flykte fra Somalia på grunn av sulten. Da mamma døde, forlot vi hjemmet vårt i Lafto og reiste hit. De første dagene måtte vi gå til fots. Det var fryktelig, for vi hadde ikke noe mat. Så fikk vi sitte på et lasteplan sammen med mange andre mennesker. Det var overfylt. Totalt brukte vi ti dager på å komme til Etiopia. Da vi kom frem var jeg utslitt og veldig, veldig sulten og tørst, sier Norta.

Førskole for de yngste

Foto: Redd Barna/Ingrid K. Lund
Redd Barna gir skolegang til mange barn i flyktningleirene i Dollo Ado.

Nå har hun bodd i Kobe i fire måneder. Her er hun ett av 1811 barn som deltar i Redd Barnas utvidede førskoleprosjekter. Målet med dette programmet er å forberede barn sosialt, følelsesmessig og motorisk til å kunne klare seg bra på skolen. Samtidig får barna muligheten til å leke og utfolde seg sammen med andre barn i trygge omgivelser. Det er en fin måte å bearbeide traumer på.

– Utdanning tjener Somalia som land og hele mitt folk. Jeg vil være en god elev. Jeg trives godt her på senteret. Jeg lærer om Somalia, matte og alfabetet. Også får vi lov til å tegne også. Tegning er gøy! Også har jeg fått noen venner her. Dette er et godt sted, sier Norta.

Akkurat nå klapper Norta og de andre barna i det midlertidige telt-klasserommet i hendene mens de synger en sang om alfabetet.

Foto: Redd Barna/Ingrid K. Lund
– Jeg har aldri gått på skolen før. Jeg liker senteret her og gleder meg til å begynne i første klasse. Når jeg blir stor, vil jeg bli lærer, sier Norta.

97 prosent uten utdanning

– Jeg har aldri gått på skolen før. Jeg liker senteret her og gleder meg til å begynne i første klasse. Når jeg blir stor, vil jeg bli lærer, sier Norta.

97 prosent av barna som deltar i Redd Barnas skole og førskoleopplegg i flyktningleirene i Dollo Ado har aldri gått på skolen før.

– Dette er disse barnas mulighet til å bygge seg en fremtid. Her kan de lære å lese og å ta vare på seg selv. Førskole og skole hjelper barna med å gjenoppbygge hverdagslivene sine; det gir dem noe å gå til hver dag. Samtidig får foreldrene deres, i mange tilfeller enslige mødre, tiden de trenger for å gjøre det de trenger å gjøre eller å avse mer tid til de aller yngste barna, sier Redd Barnas utdanningskoordinator i Dollo Ado, Valter Tinderholt.