Foto: Redd Barna/Khurram Masood
– Da vi måtte flykte fra flommen, måtte alle de fattige bære tingene sine på hodet. Også barna bar tungt, sier Sana om tegningen sin.

87 prosent av barna som deltok i en Redd Barna-undersøkelse nylig var stresset og aggressive, 75 prosent av barna klarte ikke å uttrykke seg ordentlig og 70 prosent følte seg usikre og var redde for mennesker, vann, åpne plasser og vann. For å hjelpe barna over traumene, har Redd Barna opprettet lekesentre der kunstterapi er ett av mange vellykkede virkemidler.

Seks år gamle Sana er ett av barna som har fått glede av kunstterapi. Hun kommer fra landsbyen Mirpur Buriro i Jacobabad-provinsen.

– Da jeg hørte om flommen, var jeg veldig redd. I en hel uke hørte vi på nyhetene på radio. Så annonserte moskeen at flommen kom over høyttaleranlegget sitt. Jeg holdt meg tett inntil mamma hele tiden. Det regner nesten aldri her, så vi klarte ikke å forestille oss hvordan en flom ville bli, forteller hun.

Foto: Redd Barna/Khurram Masood
Sana og de andre barna i Mirpur Buriro trives godt på Redd Barnas trygge lekesenter.

Mistet alt i flommen

To dager før flommen rammet landsbyen deres, flyktet Sana, de to brødrene, to søstrene og foreldrene hennes til Quetta. De måtte forlate alle eiendelene sine i landsbyen fordi de ikke hadde råd til å betale for transport til storbyen. Håpet var å bo sammen med noen slektninger, men de kunne ikke hjelpe familien, så de fant et sted de kunne leie. 

– Vi ville ikke reise hjem igjen til landsbyen fordi vi visste alt var blitt ødelagt der. Til og med huset vårt ble ødelagt. Og tingene våre ble skylt av gårde med vannet eller stjålet, sier Sana.

Fordi familien ikke hadde noe permanent sted å bo i Quetta, måtte de likevel reise tilbake til Mirpur Buriro. De kom hjem til landsbyen en kald og tåkete dag i november.

– Da vi kom hjem, var det enda verre enn vi trodde. Det var som å komme inn på en kirkegård. Alt lå i ruiner. Huset vårt var veldig ødelagt. Vinduene, døra og veggene var også ødelagt, forteller Sana.

Foto: Redd Barna/Khurram Masood
Å spille spill, leke og lære sammen med andre barn i Redd Barnas trygge lekesentre gir barna en mulighet til å få rutiner og en følelse av trygghet inn i hverdagen igjen.

Lekesentre utgjør stor forskjell

Rett etter at familien vendte hjem igjen til landsbyen etter flommen fikk verken hun eller søsknene lov til å gå ut på egenhånd.

– Det var fordi det var farlig ute. Alt luktet vondt og alle var sultne. Skolen var også ødelagt, og vi hadde ikke noe sted å leke. Siden Redd Barna åpnet lekesenteret, får vi lov til å gå dit. Pappa er også glad for lekesenteret. Det er trygt der. Alle barna har det gøy der. Vi leser, leker og lærer nye ting, sier Sana.

Barna får undervisning om morgenen, og om ettermiddagen spiller de Ludo eller andre brettspill, leker. Og guttene spiller cricket.

– Alle barna i landsbyen leker sammen, forteller Sana.  

Tegning gir ro

Foto: Redd Barna/Khurram Masood
Sana viser stolt frem tegningen sin.

I det siste har de malt og tegnet mye på lekesenteret. Gjennom tegninger kan barna uttrykke mange av følelsene og de vanskelige opplevelsene fra flommen som det ofte er vanskelig å sette ord på. Dette er en god måte å overvinne og bearbeide traumer på.

– Da vi flyktet til Quetta, så vi mange fattige familier som også var på flukt. Mange bar med seg tingene sine på hodet. Til og med barna bar veldig tunge ting. Det er det bildet jeg ser for meg, så derfor tegnet jeg det også, sier Sana.

Totalt har Redd Barna satt opp 174 slike trygge lekesentre for flomrammede barn i Pakistan. Så langt har 130 308 barn fått psykososial støtte og oppfølging gjennom disse sentrene gjennom kunstterapi, lek og andre aktiviteter.