Foto: Redd Barna/Inge Lie
Situasjonen er fortsatt kritisk, samtidig som nødhjelpen er underfinansiert. Nå appellerer Internasjonale Redd Barna om nye 400 millioner kroner til hjelpearbeidet.

Tørken i Øst-Afrika har satt millioner av menneskeliv i fare og ført hundretusener av mennesker på flukt. Til tross for at regnværet nå er tilbake har matprisene fortsatt å stige, uten at familienes inntektsgrunnlag, som for eksempel dyreflokkene, er erstattet. Regnet kan heller ikke skape sikkerhet og stabilitet inne i Somalia.

I disse dager går internasjonale Redd Barna ut med en ny appell om mer penger til hjelpearbeidet, ettersom situasjonen er forventet å forbli kritisk langt inn i 2012. Appellen er på 400 millioner kroner. Livreddende hjelp i form av mat og helsetjenester er fortsatt helt avgjørende for barna og deres familier. Det vil ta lang tid før de som har mistet alt igjen kan leve av det de dyrker selv. Redd Barna, som har jobbet i disse områdene i flere tiår, ivaretar både de akutte behovene hos underernærte barn og mer langsiktige tiltak som utdanning, i tillegg til en lang rekke andre aktiviteter både i og utenfor de mange leirene.

Foto: Redd Barna/Kari Magnussen
I Etiopia jobber Redd Barna for å hjelpe den tørkerammede befolkningen samt somaliske flyktninger som kommer over grensa. I hele 2012 år vil det være behov for matvarehjelp.

Responsen etter tsunamien

På bakgrunn av dette besluttet Redd Barnas hovedstyre nylig at innsamlede midler skulle omdisponeres. Redd Barna fikk inn ti millioner kroner i dagene og ukene etter at et jordskjelv og påfølgende tsunami rammet store deler av Japans nordøstre kyst 11. mars i år. Katastrofen tok livet av omlag 20.000 mennesker. Den internasjonale reaksjonen var enorm.

- Responsen vi fikk etterpå var overveldende. Folk så de sjokkerende bildene fra katastrofen og ønsket å bidra med å gi penger. Vår søsterorganisasjon i Japan ba om økonomisk støtte for å kunne hjelpe barn som var rammet. Ikke bare Redd Barna, men hele verdenssamfunnet, kom japanerne til unnsetning, sier generalsekretær i Redd Barna, Tove R. Wang. Redd Barna overførte 1,1 millioner kroner til Japan i april. Etter kostnader til innsamling gjenstår 7,9 millioner.

- Nødvendig og ansvarlig

- Nå vet vi at barn i Japan har fått den nødvendige hjelpen. Folks samlede giverglede oversteg det reelle behovet. Det motsatte er tilfelle i land som Etiopia, Kenya og Somalia. Der er situasjonen fortsatt kritisk, samtidig som nødhjelpen er underfinansiert. Derfor mener vi det er en nødvendig og ansvarlig beslutning å omdisponere midler. Vi tror våre givere vil forstå dette, sier Wang.

Det er første gang organisasjonen omdisponerer øremerkede nødhjelpsmidler. De 7,9 millionene kommer i tillegg til 25 millioner kroner som Redd Barna allerede har øremerket til Afrikas horn.

Foto: Redd Barna/Inge Lie
Redd Barna har nådd mer enn 1,6 millioner mennesker med nødhjelp på Afrikas horn til nå. Her fra flyktningleiren Kobe i Dollo Ado, Etiopia. Rundt 130 000 somaliske flyktninger blir hjulpet i flere leire i området.

Kjærkomment tillegg

I sommer slo FN fast at tørken som har rammet deler av Øst-Afrika var den verste på 60 år. Regnværet den siste tiden har bedret vannforsyningene i noen av de mest akutte områdene, men anses ikke som nok til å øke produksjonen og mattilgangen i særlig grad. Tvert imot har flommen i noen områder brakt med seg mer sykdom og ytterligere underernæring.

I Etiopia jobber Redd Barna for å hjelpe den tørkerammede befolkningen samt somaliske flyktninger som kommer over grensa. I hele 2012 år vil det være behov for matvarehjelp, og på lengre sikt vil folk trenge hjelp til å stable et normalt liv på beina igjen.
-Vi tenker langsiktig i Somalia, Kenya og Etiopia. Mange har bidratt med penger til Afrikas horn, og overskuddet fra Japan blir et kjærkomment tillegg som vil gagne mange barn i akutt behov for livreddende hjelp, sier Wang. Redd Barna har nådd mer enn 1,6 millioner mennesker med nødhjelp på Afrikas horn til nå. Les mer om arbeidet her.

Kan fortsatt gi til Japan

Wang understreker at dersom det er givere som fortsatt ønsker at pengene de ga skal gå til Japan vil Redd Barna sørge for det. Japanske Redd Barna har en femårig plan for å styrke barns skolegang og fritidsordninger etter tsunamien.

-Det er mulig for oss å bruke penger i Japan, og hvis noen ønsker at deres bidrag skal brukes der er ikke dette et problem. Men det vi sier med denne beslutningen er det ikke er behov for livreddende tiltak, og at det akutte behovet ligger et annet sted, avslutter Wang.

Givere kan ta kontakt med Redd Barna på 22990900 i ukedagene eller sende mail til kundesenteret@reddbarna.no.