Foto: Colin Crowley/Redd Barna
Etter å ha fått behandling av Redd Barna for alvorlig underernæring er Jacob (4) på bedringens vei. Men foreldrene er fortsatt bekymret for Jacobs fremtid, ettersom de ikke har nok mat til å brødfø barna sine.


Undersøkelsen er utført av Redd Barna, UNICEF, myndighetene i Kenya og ni andre organisasjoner. I tillegg til tørke og sult, er det flere områder i Kenya som ikke klarer å produsere nok mat.

Etter valget for to uker siden, som endte med seier til den sittende presidenten Uhuru Kenyatta, oppfordrer Redd Barna myndighetene i Kenya til å trappe opp hjelpearbeidet. Landet må innføre matprogrammer, for å nå de mest sårbare, og forhindre flere dødsfall.

- Tørken har satt tusenvis av barn og familier, både gravide, kvinner som ammer og de mest sårbare barna under fem år, i en livstruende situasjon, forteller Francis Woods, Redd Barnas landdirektør i Kenya.

Foto: Colin Crowley/Redd Barna
Mødre og barn venter på å bli undersøkt av Redd Barnas helsepersonell.

Mistet husdyr og levebrød

Den generelle ernæringssituasjonen er svært bekymringsfull i hele Kenya, og vil sannsynligvis forverres når landet nå går inn i en kort regntid.

- Det nylige regjeringsvalget må brukes som en mulighet til å reversere tragedien som utfolder seg i flere deler av landet. Vi oppfordrer myndighetene til å handle raskt for å forhindre at flere barn dør, sier Patrick Mweki fra Action Against Hunger.

Undersøkelsen viser også alvorlig underernæring blant nesten 40.000 gravide og nybakte mødre. Det er en økning på 20 prosent fra i fjor.

Foto: Colin Crowley/Redd Barna
Nybakte mødre holder sine barn i armene mens de venter på Redd Barnas helsepersonell.


- Familier i noen av de hardest rammede områdene har blitt presset til randen. De har mistet sine husdyr og levebrød, og de står nå helt uten mat og melk. Flere overlever så vidt på bare ett måltid om dagen, dersom de får tak i det. Nybakte mødre klarer ikke lenger å amme barna sine fordi de er for underernærte til å produsere nok melk, sier Woods.

Foto: Colin Crowley/Redd Barna
Et barn blir vaksinert av Redd Barnas helsepersonell på et ernæringssenter i landsbyen Moro-Edou, Kenya.

Til tross for myndighetenes kontantoverføringer, sliter mange husholdninger i landets nordlige region med å gi familien nok mat til å overleve. Tørken har ført til matmangel, noe som igjen har ført til økte matvarepriser. Heller ikke de bedre stilte husholdningene har råd til tre måltider om dagen, viser Redd Barna og UNICEFs undersøkelse.

-  Det internasjonale samfunnet må bistå med flere midler for å støtte myndighetene i Kenya og hjelpeorganisasjonene på bakken i å stoppe denne krisen. Hvis ikke hjelpen kommer nå, vil en allerede ekstremt farlig situasjon for Kenyas barn og mødre bli forverret, sier François Batalingaya, World Vision’s landdirektør i Kenya.