Foto: Redd Barna /Luca Kleve-Ruud
Ornilia er igjen en glad jente. Hun vet at mamma er frisk og vil være der for henne lenge.

Men kanskje begynner vi å se lys i enden av tunnelen. De siste årene har nye medikamenter gitt liv og helse til mange smittede og syke. 

– Det er enorm forskjell på før og nå. Hiv behøver ikke lenger være en dødsdom, som for få år siden. I dag kan barn som får de nye medikamentene leve gode liv. Problemet er at så mange står utenfor behandling, sier Redd Barnas aidskoordinator i Mosambik, Lesley Holst.

En av metodene som Redd Barna bruker i kampen mot hiv og aids, er å bygge opp nettverk av frivillige og å utruste og utdanne lokale helsearbeidere i samarbeid med lokale myndigheter. Dette er en modell som har vist seg å være effektiv, og som når ut til mange. Mosambik er et av verdens fattigste land, med et offentlig helsevesen som på ingen måte klarer å gi befolkningen det helsetilbudet de trenger.

Foto: Redd Barna /Luca Kleve-Ruud
Salminas døtre har fått tilbake mammaen sin fra aids.

Reddet av Redd Barnas frivillige

Salmina Francisco Vembane (33) er et godt eksempel på hvordan Redd Barnas strategi, sammen med nye medikamenter, gir håp og helse til mange aidssyke. 

For tre år siden var Salmina så syk at hun ikke kunne stå på beina, og to småjenter var i ferd med å miste moren sin. Redd Barnas frivillige Virginia Fabiad Chibuambe hadde mistanke om at Salmina var smittet av hiv.

– Virginia insisterte på at jeg skulle på sykehus, og at jeg skulle hiv-testes, forteller Salmina mens hun jager vekk noen høner som nærmer seg inngangen til hytta.

På sykehuset ble det slått fast at den gravide kvinnen var hiv-positiv, at hun hadde utviklet aids og at immunforsvaret hennes var svært dårlig. Hun fikk straks behandling.

Salmina vet ikke hvordan hun ble smittet, men tror hun ble smittet gjennom mannen sin, en typisk situasjon i denne delen av Afrika. 

– Kvinner og jenter er hardest rammet av aidsepidemien. De smittes lettere enn menn, og bærer større byrder med å ta seg av de syke. I denne kulturen har ikke kvinner noe de skulle ha sagt, forteller Ana Dulce, som leder Redd Barnas arbeid i det sentrale Mosambik.

Foto: Redd Barna/Luca Kleve-Ruud
Salmina var dødsdømt. Nå er hun sunnheten selv – hun har vunnet over aids.

Frisk igjen

I dag strutter Salmina av sunnhet og styrke. Hun smiler et bredt smil med kritthvite tenner, og prater ivrig med Virginia som er innom. Virginia har besøkt familien to dager ukentlig i tre år, og er blitt en god venn.

– Jeg er veldig takknemlig overfor Virginia og alt hun har gjort for familien min. Hun reddet livet mitt, og klarte trolig å forhindre at Anna fikk smitten da jeg fødte henne, sier Salmina og ser bort på sin gode hjelper, som har tatt vesle Anna opp på fanget.

Hun føler seg helt frisk, og har håp for framtiden.

– Nå vet jeg at jeg ikke er døden nær, men at jeg skal få leve lenge sammen med jentene mine. Jeg skal få være til hjelp for dem, og skal få følge skolegangen deres.

Foto: Redd Barna /Luca Kleve-Ruud
Redd Barnas frivillige, Virginia, støtter mange hiv-positive i lokalmiljøet sitt.

–  Utrolig fornøyd

Da Salmina var syk, våget ikke naboene å besøke henne. Men da alle andre holdt seg unna, sørget Virginia for at familien hadde mat, at klærne ble vasket og at den syke ble stelt. Virginia fikk fraktet Salmina til sykehuset, ordnet med hiv-test, skaffet medisiner og har senere hjulpet henne med å ta medisinene på riktig måte. Hun har også hjulpet med mat i perioder der det har vært lite å spise i Salminas hus. Et godt kosthold er helt avgjørende for at aids-medikamentene skal virke.

–  Jeg er utrolig fornøyd med at jeg klarte å redde Salmina. Håpet er at hun fikk ARV-medikamentene i tide slik at den yngste datteren hennes ikke er blitt smittet i mors liv. Så langt ser det bra ut, sier Virginia beskjedent.

Nå er det andre aidssyke som trenger henne mer, så Virginia stikker bare innom Salmina en gang i blant. Gjennom Redd Barna har Virginia gått kurs der hun har lært å se etter sykdom hos barn, å snakke med barn og identifisere særlig sårbare barn. Virginia får oppfølging av en kvalifisert Redd Barna-sykepleier, og har i dag ti aidssyke i området på besøkslisten sin.

Trenger holdningsendringer

–  Det er behov for en endring i folks oppførsel. Kunnskap og forståelse er ikke nok – det må følges av konkret endring i adferd. For eksempel vet lærere i Mosambik alt om hvor farlig hiv og aids er, men yrkesgruppen har likevel en kjempehøy forekomst av aids. Vi prøver å kapre de unges oppmerksomhet – helst før de blir seksuelt aktive – slik at de kan gå ut i voksenlivet med andre holdninger og handlinger enn dagens voksne, sier John Grabowski, Redd Barnas landdirektør i Mosambik.

Redd Barna kjemper også imot svært farlige og skadelige myter, som at sex med en jomfru kurerer aids. Dette gjør at stadig yngre jenter misbrukes og voldtas.