Akin Duzakin har illustrert boken til Constance Ørbeck-Nilssen. Boken åpner opp for å snakke med barn om hva det vil si å bli rammet av krig.

De tre forfatterne fortalte om bøkene sine og hvorfor de skrev dem, til et fullsatt Kulturhus i Oslo. Redd Barna og Norsk barnebokinstitutt arrangerte en kveld med Fortellinger om flukt, hvor publikum fikk høre fakta og tall på flyktninger i verden, og hvorfor det er viktig fortelle historiene til de som er på flukt.

Foto: Niklas R. Lello/Norsk barnebokinstitutt
F.v: Taran Bjørnstad, Constance Ørbeck-Nilssen og Lars Petter Sveen, i samtale med Hilde Hagerup.

Flyktningkrisen som fortsatt pågår førte til at et rekordhøyt antall flyktninger og asylsøkere kom til Norge i 2015.

Barna bak tallene

- Alle disse barna som vi ser på bildene, eller som vi hører om bak tall og statistikk, de har sine egne historier. Og nå ønsker vi å fortelle historier om hvem barna har, og hvordan de har det, både under flukten og også etter at de har kommet til Norge, sier Thale Skybak, seksjonsleder i Redd Barnas Norgesprogram.

Aldri før har det vært så mange mennesker på flukt i verden som det er i dag. Over 65 millioner mennesker er på flukt, og halvparten av dem er barn.

- Det å være på flukt strider mot barns grunnleggende rettigheter, deres behov for omsorg, stabilitet og beskyttelse. Barn som flykter fra krig og konflikt får barndommen sin satt på vent. Noen barn kommer til Norge som asylsøkere, og når de kommer til Norge, må mange av dem fortsatt vente. Redd Barna jobber hver eneste dag for at barn på flukt skal få de rettighetene de har krav på, sier Skybak.

Foto: Niklas R. Lello/Norsk barnebokinstitutt
Ungdomsambassadør Hamid hjelper andre barn som har vært på flukt. Hamid er også medlem i Press, Redd Barnas ungdomsorganisasjon.

På arrangementet snakket også ungdomsambassadører for Redd Barna. Ungdomsambassadør Hamid (15) har selv vært på flukt.
- Jeg opplevde ulike ting på flukt, derfor vil jeg hjelpe andre barn som både er på flukt og har det vanskelig. De fleste barn på flukt får ikke gå på skole. Jeg er opptatt av at alle barn har rett til å gå på skole, og at alle barn får et trygt sted å bo. Jeg synes at alle barn skal ha like rettigheter i alle land. Barn skal få være barn, sier Hamid.

Grundig research

Forfatter Hilde Hagerup ledet samtalen med de tre forfatterne. Lars Petter Sveen har skrevet «Fem stjerner», som er den første av to fortellinger om fem unge mennesker på flukt. Aisha og Said er barnesoldater, men greier å rømme fra leiren utenfor Mogadishu i Somalia. Senere møter de Isir, Aaliyah og Khadar som flykter fra det samme. De bestemmer seg for å holde sammen og prøve å komme seg til Europa.

- Jeg leste mange vitneskildringer, rapporter og artikler når jeg skulle skrive romanen. Jeg ville få et best mulig innblikk i hvem menneskene på flukt er, hvilken rute de hadde reist, og hva de hadde opplevd. Jo mer jeg leste, jo mer begynte jeg å dra ut historier som jeg ville fortelle. Da ble det også fem karakterer som jeg fant frem, tre jenter og to gutter. Jeg ville forsøke å forstå hvem alle de barna som er på flukt kunne være, og sette et ansikt på bildene, sier Sveen.

De tre forfatterne gjorde mye research til bøkene sine. Taran Bjørnstads roman «Sommer i Norge» handler om Nokokure som er 16 år, og akkurat har kommet til Norge som flyktning fra Eritrea. Boken handler også om de menneskene Nokokure møter i mottaksapparatet, og som avgjør hvorvidt hun får bli. Boken har ungdom som målgruppe.

Litteraturen åpner opp

- 2015 var da de aller fleste flyktningene kom til Norge. Jeg har alltid skrevet om det som opptar meg, som berører eller skremmer meg. Flyktningkrisen i 2015 gjorde alt dette på en gang. Mediene handlet mye om hvor mange man skulle ta inn og hva det kom til å koste. Det var regnskap på hva hver asylsøker ville koste oss. Hvis man er overbevist om hvordan verden henger sammen, trenger man ikke skrive skjønnlitteratur. Det er hvis man ønsker å forstå, hvis man undrer, at litteraturen er der. Romaner åpner opp og inviterer inn. Og det trenger vi mer enn noen gang, sier Bjørnstad.

«Fargene som forsvant» av Constance Ørbeck-Nilssen er en bildebok om en mor og datter som gjemmer seg i kjelleren i et krigsherjet land. Mens bombeflyene flyr over et utbombet landskap, flykter jenta inn i sitt indre og henter råd og styrke fra en mystisk og klok fugl. Det er en poetisk barnebok, som åpner for å snakke med barn om hva det vil si å bli rammet av krig.

- Det er de harde faktaene, og så er det den harde virkeligheten. Jeg ble opptatt av å utforske hvordan barn kan mobilisere i en slik virkelighet, hvordan de fortsatt kan le iblant. Hva er det med disse barna, disse heltene, som også er de største taperne, sier Ørbekh-Nilssen.

Du kan se hele arrangementet her, samtalen med forfatterne begynner 50 min ut i streamingen: