Den første tegneserien het Fortellinger fra Rettighetsslottet, og ble lansert i mai i fjor. Guro Bakke Håndlykken, skolerådgiver i Redd Barna, sier at mange skoler og barnehager har bestilt og bruker tegneserien, og at tilbakemeldingene har vært veldig gode.
- Barnehagelærere forteller at de leser tegneserien høyt i barnehagen, og at barna følger med på bildene. De sier det gir barna en veldig fin språklæring, og at barna ikke trenger å skjønne alle ordene, som «rettighet», så lenge de skjønner hva det betyr. Tegneserien passer perfekt i barnehagen og småskolen, sier Håndlykken.

Passer for mange

Tegneserien passer best for barn fra 5 til 10 år, men både yngre og eldre barn kan ha glede av den. Tegneserien er gratis, som alt det andre undervisningsmateriellet Redd Barna lager for barn.
- Vi vil oppfordre alle lærere og barnehagelærere å bestille Flere fortellinger fra Rettighetsslottet, og de kan også bestille det første heftet, sier Håndlykken.

Gå inn på www.reddbarna.no/rettighetsslottet for å bestille tegneseriene og undervisningsopplegg. Redd Barna har også gitt ut en egen CD med morsomme sanger om barns rettigheter. Det er sangene fra CDen som er bakgrunnen til historiene i tegneseriene.

Det er tegner og musiker Tomas Drefvelin som har skapt både tegningene, historiene, sangene og universet rundt Rettighetsslottet. Tegneseriene representerer en helt ny måte å snakke med barn om deres rettigheter på, på en måte som de forstår.

Barn har rett til..

Foto: Redd Barna/Kristin Sommerseth
Barna på Haugen skole bladde opp i tegneserieheftet med en gang de fikk det i hendene.

Med på lanseringen av tegneserien var 2. og 3. klasse på Haugen skole i Oslo. De fikk gleden av å høre sangene som er med i tegneserien, de ble fortalt historier fra serien, og så fikk alle barna sitt flunkende nye tegneseriehefte og CDen til å ha med hjem. Barna hadde lest den første tegneserien, og nå var de spente på hva som skjedde videre med figurene de kjenner. De bladde ivrig i heftet, og praten gikk mellom stolradene.

Vi snakket med noen av barna om hva de visste om barns rettigheter, og hva de synes om tegneserien.

Foto: Redd Barna/Kristin Sommerseth
Vi snakket med åtte barn fra 2. og 3.klasse på Haugen skole, her er de sammen med Redd Barna, tegneren Tomas Drefvelin og musikerne som opptrådte på lanseringen.

- Barns rettigheter er noe alle barn har rett til å gjøre, som å ha et sted å bo, sier Hanna (8).
- Alle barn har rett til å gå på skole, sier Isabell (7).
- Barn har rett til å bli passet på, sier Joel (7).
- Barn har rett til å spise, sier Arjun (8).
- Barn har rett til å ha et navn, sier Cristofer (8).
- Det er viktig at barn har rett til noe, for at de skal ha et bedre liv, sier Sara (7).

Barna gledet seg til å lese den nye tegneserien, og de hadde allerede gjort seg opp en mening etter å ha bladd i den.
- Den er kul, sier Arjun.
-  Vi likte den, sier Sara.
- Vi elsket den, sier Isabell.

I den nye tegneserien lærer barna om retten til beskyttelse, retten til å gå på skole og retten til å bli hørt. Tegneserien er finansiert av Extrastiftelsen.