Foto: Redd Barna
Nødhjelpsdirektør I Redd Barna, Søren Pedersen besøker Haiti for å se ødeleggelsene etter jordskjelvet med egne øyne.

Nærmere 400 000 mennesker bor i telt etter det katastrofale jordskjelvet for to og et halvt år siden. Jordskjelvet tok livet av 250 000 mennesker og har gjort situasjonen vanskeligere for det allerede lutfattige landet.

Stormen lå torsdag utenfor Puerto Rico og Jomfruøyene med kraftig nedbør og sterke vindkast og ventes å vokse i styrke til full orkan før den feier inn over Den dominikanske republikk, Haiti og Cuba. Haiti er nå midt inne i orkansesongen.

– Vi forventer at stormen vil føre til store mengder regn, flom og jordskred. Dette vil igjen skape en alvorlig trussel for tusenvis av hjemløse familier, sier leder for nødhjelp i Redd Barna, Søren Pedersen.

Han besøkte Haiti etter at jordskjelvet rammet og så selv de katastrofale ødeleggelsene. Pedersen er svært bekymret for at den allerede vanskelige situasjonen for Haitis innbyggere nå vil forverres.

– Mens stormen Isaac nærmer seg Haiti, gjør innbyggerne seg klare til å beskytte seg med kun telt i skrøpelig materiale over hodet. Orkaner kan føre til enorme ødeleggelser, og selv for de som bor i permanente boliger er situasjonen utrygg, sier Lisa Laumann, Redd Barnas landsjef på Haiti.

Hun sier at familiene i teltleirene på Haiti lever i en usikker situasjon. De har ikke noe sted å gjemme seg når stormen skyller innover landet.

Haiti er spesielt sårbare for naturkatastrofer og orkaner. I tillegg til vidstrakte ødeleggelser, kan dette bidra til at basistjenester, som helse og skole, kan bli satt ut av spill.

Redd Barna arbeider i Haiti med å hjelpe familier med å normalisere hverdagen etter jordskjelvet og etterfølgende kolerautbrudd. Organisasjonen har spesialister innen nødhjelp som arbeider i Port-au-Prince og som står klare til å sette i gang en eventuell utvidet humanitær respons.