Foto: Redd Barna/Rachel Palmer
Familier som bor i de verst rammede områdene av Niger har nå en tredjedel mindre mat, penger og drivstoff enn de trenger for å overleve.

Niger i Vest-Afrika er ofte utsatt for tørke, og i fjor sviktet regnet som skulle få avlinger til å gro. I fjor ble avlingene i tillegg angrepet av gresshoppesvermer. Nå er matlagrene i ferd med å gå tomme. Bønder har ikke fôr til dyrene sine lengre enn til mars, og de har ikke råd til å kjøpe mat på grunn av at matprisene har skutt i været.

- Familier som bor i de verst rammede områdene har nå en tredjedel mindre mat, penger og drivstoff enn de trenger for å overleve. De kutter ned på antall måltider og spiser mindre, noe som går svært hardt utover barna, forteller Søren Pedersen, som leder det humanitære arbeidet i Redd Barna.

Kronisk underernærte barn

Fra før av er halvparten av alle barn i Niger er kronisk underernært. Det vil si at de aldri får nok mat. Dette hindrer dem i å utvikle seg fysisk og psykisk, sammenlignet med barn som får riktig og nok ernæring. Nærmere 70 prosent av befolkningen lever i fattigdom, og de er derfor svært sårbare for ytre faktorer som skader avlinger og tar livet av husdyrene deres. Nå står flere millioner i fare for å rammes av sult dersom vi ikke trapper opp hjelpearbeidet.

- Redd Barna planlegger for å kunne nå ut til to millioner barn og voksne. Og vi har allerede hjulpet 250 000 med støtte til mat og andre tiltak som hindrer dem i å havne i en situasjon der de kommer til å sulte. I tillegg til å møte akutte behov vil vi også planlegge langsiktig for å styrke folks evne til å klare seg gjennom slike kriser, sier Pedersen.

Tidlig varsel

Redd Barna støtter familiene som er i fare på flere måter. De får blant annet pengestøtte slik at de selv kan kjøpe maten på markeder, noe som støtter det lokale næringslivet og som gir folk mulighet til å velge selv hva de vil spise. Dette forhindrer også at de blir nødt til å kvitte seg med dyr eller jord for å overleve, og de står dermed sterkere rustet til å klare seg gjennom krisen – og etterpå.

Myndighetene i Niger var tidlig ute med å varsle om matkrisen som er i ferd med å utvikle seg. Etter et militærkupp i 2010 hadde de valg i 2011, og den nye regjeringen er mer villig enn den forrige til å innrømme at det er behov for internasjonal hjelp.

Redd Barna har også samarbeidet med myndighetene om å bygge systemer for tidlig varsling. På den måten kan langt flere reddes før det er for sent.