Vold mot barn er et stort problem i Norge. I oktober 2019 kom en ny omfangsundersøkelse fra NKVTS om 12-16 åringers erfaring med vold og overgrep. Der svarte 1 av 5 barn at de hadde opplevd fysisk vold fra en voksen i hjemmet. 1 av 20 hadde opplevd alvorlig vold som å bli sparket eller banket opp. Bare 1 av 5 som hadde opplevd vold eller overgrep hadde vært i kontakt med helsesykepleier eller andre i hjelpeapparatet. Dette viser hvor viktig det er at barn får kunnskap om vold og hvordan de kan få hjelp. Det håper NRK Super å bidra til igjennom sine temadager om vold 18.-20. november i samarbeid med Redd Barna.

Rett til trygghet

- Alle barn har rett til å være trygge, og dette må de få vite! Mange barn som opplever vold vet ikke at det er ulovlig, at de har rett til å få hjelp, eller hvordan de kan få hjelp. Vi er glade for å samarbeide med NRK Super for å nå ut med kunnskap til alle barn om dette, sier Silje Vold, Spesialrådgiver i Redd Barna.

I 2017 samarbeidet Redd Barna og NRK Super om temadager om seksuelle overgrep. Temadagene og animasjonsserien «Kroppen min eier jeg», laget av Bivrost Film, har vunnet nasjonale og internasjonale priser som Emmy Kids og Gullruten, og skoler over hele landet har vist filmene i klasserommet og tatt i bruk Redd Barnas undervisningsopplegg om temaet. Nå i 2019 handler temadagene om fysisk vold mot barn. 

Foto: Bivrost Film/NRK
NRK Super lanserer en ny animasjonsfilm for barn 6-8 år om vold mot barn. Filmen produseres av Bivrost film i samarbeid med Redd Barna.

Ny animasjonsfilm

Under temadagene lanserer NRK Super en ny dramaserie for barn fra 9 år og oppover, en animasjonsfilm for barn 6-8 år laget av Bivrost Film, og en musikkvideo. Redd Barna utvikler undervisningsopplegg som kan lastes ned gratis og brukes i skolen sammen med filmene. Animasjonsfilmen, dramaserien og undervisningsoppleggene kan du se og laste ned her > 

- Vi håper at innholdet kan gi voksne en inngang til å snakke med barn om dette. Samtidig lager vi også innhold til voksne. Vold mot barn skal være et tema alle i Norge får med seg den uka, sier Halvard Jakobsen i NRK Super.

NRK Super og Redd Barna inviterte til lanseringsarrangement 18.november i Oslo. Blant gjestene var H.K.H. Kronprins Haakon og H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit. Arrangementet ble live-streamet og du kan se opptaket her >

Foto: Redd Barna/Kristin Sommerseth
- Vold mot barn skal være et tema alle i Norge får med seg en uke i november, sier Halvard Jacobsen i NRK Super.

Kan snakke med barn om alt

NRK Super har tidligere hatt temadager om rus, skilsmisse, seksuelle overgrep og psykisk helse.

- Vårt motto er at vi kan snakke med barn om alt, bare vi gjør det på riktig måte. Det er sentralt i temadagene, sier Jakobsen. - Det er ekstremt viktig for oss å behandle tematikken med respekt for de barna dette handler om. Der er vi helt avhengige av råd fra fagpersoner. Det er et krevende arbeid, og vi jobber mye med hver enkelt setning, fortsetter Jakobsen.

Redd Barnas rolle i samarbeidet med NRK Super er å innhente gode råd fra eksperter og organisasjoner som jobber med temaet, i tillegg til Redd Barnas egne rådgivere. Redd Barna lager også undervisningsopplegg til filmene. 

Bli med i Redd Barnas kampanjeuke 11-20. November

Som i 2017 sammenfaller NRK Super sine temadager med Redd Barnas årlig kampanjeuker med fokus på å bekjempe vold og overgrep mot barn. Her ønsker Redd Barna å få med engasjerte mennesker over hele landet til å si #JegErHer og bidra til at alle barn skal være trygge. Les mer om dette her >

Redd Barna inviterer til arrangementer blant annet i Trondheim, Sogndal, Kristiansand, Arendal, Oslo, Bergen og Hamar. Mer info og påmelding her >

På Redd Barnas nettsider om vårt arbeid for barns beskyttelse finner du en verktøykasse med undervisningopplegg, materiell, filmer, kurs og mye mer. Du finner også informasjon og ressurser for alle arenaer der barn er; skolen, barnehagen, kommunen, fritiden, og på nett. 

Her ser du Redd Barnas materiell "10 ønsker til voksne fra barn og unge for å bekjempe seksuelle overgrep mot barn". Dette er en del av Redd Barnas gratis undervisningsmateriell du kan bestille på reddbarna.no/jegerher