Hvert år lanserer Redd Barna ”State of the World’s Mothers”, en årlig tilstandsrapport om verdens mødre og barn. I år er 164 land med i rangeringen. Landene blir rangert i forhold til faktorer som faren for å dø under fødselen, andel kvinner som bruker moderne prevensjon, andel fødsler med utdannet helsepersonell til stede, svangerskapspermisjon, andel skrive- og lesekyndige, andel kvinner i regjeringen og antall barn som dør før fylte fem år.

Foto: Redd Barna/ Mai Simonsen
Norge er verdens beste sted å være mor. Åtte av de ti topprangerte landene er i Vest-Europa, og Australia og New Zealand er også blant de ti beste landene.

Norge på topp

Norge er verdens beste sted å være mor. Åtte av de ti topprangerte landene er i Vest-Europa, og  Australia og New Zealand er også blant de ti beste landene. Nederst på rangeringslisten er åtte av ti land i Afrika sør for Sahara. Aller verst er situasjonen for mødre i Afghanistan.

– Dette er en fantastisk nyhet for norske mødre. Likevel er det situasjonen i de fattigste landene som burde få mest oppmerksomhet. Mødre og deres barn som bor i land nederst på denne statistikken er de som trenger bedre tilgang til helsetjenester. Jeg har selv jobbet med helse ute og sett hvor lite som skal til for å gi mødre langt bedre oppfølging for seg og sine barn. Det er den viktige informasjonen i årets rapport, sier Redd Barnas generalsekretær Tove R. Wang.

Foto: Redd Barna/ Lalage Snow
I Afghanistan er to av fem barn underernærte. Og én av fem vil dø før de fyller fem år. Afghanske kvinner har i gjennomsnitt mindre enn fem års skolegang, og forventet levealder for kvinner er kun 45 år.

Verst i Afghanistan

I Afghanistan er to av fem barn underernærte. Og én av fem vil dø før de fyller fem år. Afghanske kvinner har i gjennomsnitt mindre enn fem års skolegang, og forventet levealder for kvinner er kun 45 år. Til sammenligning dør kun ett av 333 barn før fylte fem år i Norge. Kvinner her har gjennomsnittlig 18 år på skolebenken og forventet levealder er 83 år.

Til tross for den pågående konflikten i Afghanistan er det minst 200 ganger større sannsynlighet for å dø i fødsel enn ved en bombe eller kule.

– Situasjonen for afghanske mødre er svært vanskelig. Én av elleve afghanske kvinner dør mens de er gravide eller under selve fødselen. Kun 14 prosent føder med en faglært helsearbeider til stede. I Norge dør kun én mor per 7600 mødre av fødselskomplikasjoner. Så å si alle fødsler overvåkes av kyndig helsepersonell. Når man ser denne statistikken, skjønner man at det å ha dyktige helsearbeidere og et velfungerende helsevesen er nøkkelen til å redde både mor og barn, sier Wang.

Siden starten av 2004 har Redd Barna i Afghanistan utdannet 112 jordmødre i Faryab- og Jowzjan-provinsene i nord.

Marya (30) er fra Jowzjan-provinsen nord i Afghanistan. Hun har seks barn og er for tiden gravid igjen. I fjor hadde hun en spontanabort.

 – Noen ganger føler jeg en enorm skyldfølelse over tapet av barnet mitt. Jeg burde ha overbevist mannen min om å ta meg til klinikken eller besøke en lege, selv om klinikken var langt vekk fra landsbyen vår, sier Marya.

– Akkurat nå er jeg fire måneder på vei. Forskjellen denne gangen er at en av Redd Barnas lokale helsearbeidere besøkte meg hjemme. Ikke bare oppmuntret hun meg til å dra til klinikken for å få oppfølging, men hun overbeviste også mannen min om å la meg dra. Mer skulle ikke til. Jeg er utrolig takknemlig for at helsearbeideren kom innom, sier Marya.

Foto: Redd Barna/ Lalage Snow
Munira (20) er en av de mange jordmødrene Redd Barna utdanner hvert år i Afghanistan. Internasjonalt mangler det 3,5 millioner helsearbeidere inkludert 350 000 jordmødre.

Løsningen er 3.5 millioner flere helsearbeidere

Maryas sak fra Afghanistan er dessverre ikke unik. Internasjonalt mangler det 3,5 millioner helsearbeidere, inkludert 350 000 jordmødre. Redd Barnas globale ”Alle som en”-kampanje vil sørge for opplæring av helsearbeidere over de neste fem årene. Vi krever også at utviklingsland og verdenssamfunnet bidrar økonomisk og politisk for å styrke helsevesenet og utdanne nok helsearbeidere som kan sikre alle kvinner og barn lik rett til liv og helse.

"WAF.Presentation.Web.WAFTagEDoc" does not implement interface WAFTagProvider.
og mer om kampanjen mot barnedødelighet her