Foto: Redd Barna/Jonathan Hyams
For fem år siden mistet Tsahra en datter på grunn av akutt underernæring. Nå har sønnen Habou de samme symptomene. Men den spesielt ernæringsrike peanøttmassen han fikk på Redd Barnas klinikk har begynt å gi ham energien tilbake.

Tshara er 30 år og har født sju barn. De to døtrene hennes har imidlertid dødd. Den første døde av meslinger da hun var tre år gammel. Den andre datteren, Saida, ble svakere og svakere og fikk etter hvert også lesjoner i huden diaré og oppkast. Dette er vanlige komplikasjoner for akutt underernærte barn. 

– Saida var veldig tynn og syk, så jeg tok henne med til den tradisjonelle doktoren. Der fikk jeg spesielle urter til å putte i melken hennes. Jeg fikk også noen urter å brenne så jeg kunne holde henne over røyken for å rense kroppen hennes for den onde ånden som han sier hadde besatt henne, forteller Tshara.

Når vi treffer Tshara, har hun tatt med den tre år gamle sønnen Habou til Redd Barnas klinikk i Kantche i Zinder-regionen i Niger. Der blir han undersøkt og behandlet for akutt underernæring.

Fordi hun allerede har mistet to barn, er Tshara engstelig for at det skal ende på samme måte med Habou.

– Jeg er veldig bekymret fordi han har den samme sykdommen som den datteren jeg mistet, Saida, sier hun.

På bedringens vei

Etter at Habou blir diagnostisert som akutt underernært, fikk han en spesielt næringsrik peanøttmasse, plumpy-nut. Heldigvis klarte gutten å ta til seg næringen – til tross for at han er for svak til å drikke vannet som moren gir ham.

Foto: Redd Barna/Jonathan Hyams
Tsahara har reist i to timer for å få Habou undersøkt på Redd Barnas helseklinikk i Kantche.

Tshara får med seg et ukes lager med pakker med peanøttmasse til Habou. Når vi besøker familien hjemme neste dag, er det store fremskritt å se hos den lille gutten.

Habou ligger ikke lenger stille og er apatisk og helt uten energi. Nå krabber han rundt på alle fire og har begynt å snakke igjen. På bare 24 timer er styrken hans på vei tilbake.

Bekymret for fremtiden

Selv om det virker som om det går bra med Habou, er Tshara og ektemannen Saado (39) bekymret for fremtiden.

– Problemet er at det ikke er noen mulighet til å få jobb her. Vi fikk ikke nok mat fra innhøstingen i fjor til å vare frem til neste innhøsting. Vi har for mange munner å mette, så matlageret gikk fort tomt. Det er matmangel. Før kunne jeg tjene litt penger ved å selge hirse for de rikeste bøndene på markedet. Nå kan jeg bare tigge fra de som sitter økonomisk bedre i det enn oss, sier Saado.

Foto: Redd Barna/Jonathan Hyams
Tsahara møter apotekeren for å få medisiner og høyenergisk spesialmat for å gi til Habou.

– Vi lager vanligvis ett måltid om dagen, middag. Den består av hirse. Hvis vi har noe til overs, spiser vi opp resten til frokost neste dag. Jeg lager en saus av ville blader som jeg serverer sammen med hirsen. Det er bra fordi bladene er gratis, sier Tshara.

Nødhjelpen er i gang

Til sammen 6,4 millioner mennesker er rammet av matkrisen i Niger. Gresshoppeinvasjon, kornsykdommer og tørke har gjort at avlingen bare er en tredel av hva den pleier å gjøre.

I kombinasjon med høye matpriser på markedene, betyr det at disse familiene bare har to tredeler av den maten og de pengene de trenger for å overleve.

Redd Barna er godt i gang med den livreddende nødhjelpen. Målet er å nå 660 000 av de mest sårbare menneskene i Niger – som Tshara, mannen og barna.

Foto: Redd Barna/Jonathan Hyams
Tsahara gir Habou den første munnfullen med plumpy-nut for å se om han klarer å få i seg den næringsrike peanøttmassen.
Foto: Redd Barna/Jonathan Hyams
Tsaharas eldste sønn Maharey gjør oksekjerren klar til å kjøre moren og Habou den lange veien tilbake til landsbyen igjen.
Foto: Redd Barna/Jonathan Hyams
Hjemem igjen: Tsahara med ektemannen Saado Ado de to yngste sønnene Habou og Chabiou.
Foto: Redd Barna/Jonathan Hyams
– Vi har for mange munner å mette, så matlageret gikk fort tomt. Det er matmangel, sier Saado Ado. Her er han sammen med barna sine hjemme i landsbyen Kourni Ban Dawa.