Mer enn 7,8 millioner mennesker i Niger trenger mathjelp. Det er mer enn halvparten av landets befolkning. I denne matkrisen er de yngste barna mest sårbare.

Foto: Redd Barna/Rachel Palmer
Aicha har båret sin 15 måneder gamle sønn Mamansani tolv kilometer for at den ekstremt underernærte gutten skal få livsviktig hjelp på Redd Barnas klinikk.
378 000 barn under fem år kommer til å bli akutt underernærte denne sommeren om ikke de får hjelp snarest. Og Redd Barna frykter at tusener av disse barna kan komme til å dø dersom ikke verdenssamfunnet griper inn.

Redd Barna skal hjelpe 70 prosent av de mest underernærte barna i seks distrikter i Niger, til sammen 60 000 barn, i løpet av de neste seks månedene. Lille Saminou i filmen over er ett av barna som har fått livsviktig hjelp på ett av våre fem behandlingssentre for ekstremt underernærte barn. Det samme har 15-måneder gamle Mamansani.  

Setter barnas helse først

– Jeg setter mine barns helse høyere enn alt annet. Jeg kjenner folk som har gått til matingssentrene med barna sine, og barna deres har blitt bedre, sier moren Aicha.

30-åringen har to andre barn også. De er fire og tre år gamle, men er heldigvis friskere enn Mamansani. For å sikre yngstesønnen den nødvendige hjelpen, bar hun ham de tolv kilometerne fra landsbyen Chabare og til helsesenteret.

– Det tok meg omtrent halvannen time å gå hit. Mamansani har vært syk en måned nå med feber, diaré og oppkast. Han veier bare 5,6 kilo nå, forteller Aicha. 

Tomme matlagre

Hele familiens siste avling slo feil, så matlagrene er for lengst tomme. Aicha sliter med å skaffe mat i det hele tatt. Riktignok finnes det mat på markedet, men hun har ingen penger å handle for.

Foto: Redd Barna/Rachel Palmer
Her måler en av Redd Barnas helseeksperter hvor underernært et barn er. Stadig flere barn i Niger blir nå akutt underernærte.

– Vi har ingenting. Det har ikke regnet i hele år, så vi har ikke noe mat. Mannen min er ute og leter etter måter han kan tjene penger på. Hvert år drar han av gårde for å lete etter arbeid. Jeg vet ikke hvor han drar. I år måtte han reise mye tidligere enn vanlig på grunn av matkrisen. Vi fikk ingen avling i år, sier Aicha.

Situasjonen var alvorlig for familien også under matkrisen i 2005. Men i år er matmangelen for Aicha og barna verre enn noen gang tidligere.

– I år har vi overhodet ikke noe hirse i huset, men i 2005 hadde vi i hvert fall litt mat. Og nå har jeg tre barn å forsørge. Det gjør krisen mye verre for meg. det at jeg ikke kan gi barna mine nok mat bekymrer meg aller mest, sier Aicha.

Se den velrennomerte britiske avisen The Guradians bildeserie fra Redd Barnas nødhjelpsarbeid i Niger her >

Foto: Redd Barna/Rachel Palmer
ødre står i kø for å få lunsj mens babyene deres får behandling på Redd Barnas stabiliseringsklinikk for ekstremt underernærte barn i Aiguie, Niger.