Foto: REUTERS fra AlertNet
Hovedfokuset for Redd Barna i nødhjelpsoperasjonen på Salomonøyene er å sikre at barna og deres familier har tilgang til rent vann og tak over hodet, i tillegg til å sikre at barna er trygge og at de får tilgang til utdanning.

To jordskjelv på henholdsvis 6,5 og 7,2 på Richters skala rammet Salomonøyene i Stillehavet mandag 4. januar. Sør- og nordsiden av øya Rendova ble også rammet av en tsunami som følge av det kraftigste jordskjelvet. Og etterskjelvene fortsetter.

Så langt melder sju lokalsamfunn om ødeleggelser. Redd Barnas undersøkelser viser foreløpig at rundt 100 hjem er lagt helt i ruiner eller er blitt så skadet at de er farlige å bo i. Rundt 400 barn skal være rammet av jordskjelvene.

– Skremmende opplevelse

Redd Barnas australske nødhjelpsarbeider Georgia Noy var på en av de hardest rammede øyene da naturkatastrofen skjedde.

– Det var en skremmende opplevelse å oppleve jordskjelvene, men det er veldig nyttig for meg som nødhjelpsarbeider å være på stedet da katastrofen rammet. Det gjør det mye lettere for Redd Barna å få oversikt over situasjonen, forteller hun.

Nødhjelpen i gang

Redd Barna ble i går med på en kartleggingsgruppe sammen med representanter fra andre hjelpeorganisasjoner som er på plass på Salomonøyene. Nå er arbeidet i gang med å finne ut hvordan de rammede øyboerne best og mest mulig effektivt kan få den nødvendige hjelpen for å komme i gang igjen med dagliglivene sine. Redd Barna står parat til å dele ut telt og annen nødhjelp til familiene som er rammet av jordskjelvene og tsunamien.

– Hovedfokuset for Redd Barna er å sikre at barna og deres familier har tilgang til rent vann og tak over hodet, i tillegg til å sikre at barna er trygge og at de får tilgang til utdanning når skolene åpner igjen om to uker, sier Redd Barnas landdirektør på Salomonøyene Niamh Murnaghan.

Redd Barnas team på Salomonøyene har god erfaring med å drive nødhjelp – de jobbet på spreng med hjelpearbeidet etter at jordskjelv og en tsunami rammet øystaten i 2007. Siden den naturkatastrofen har Redd Barna jobbet med å bedre sanitærforholdene og tilgangen til rent vann, gjenoppbygge hus og å sikre at barna får relevant kvalitetsutdanning.