Foto: REUTERS/Alfred Jin fra AlertNet
En dame sørger over tapet av et familiemedlem etter jordskjelvet som rammet den kinesiske provinsen Qinghai onsdag.

Jordskjelvet målte 7,1 på Richters skala og la flesteparten av husene i byen Jiegu i ruiner. Det er den hardest rammede byen i fylket Yushu, som ligger på det tibetanske fjellplatået i en høyde på over 4000 meter over havet. Jordras har gjort flere veier i det allerede vanskelig tilgjengelige området helt ufremkommelige.

Totalt 15 000 hjem ble ødelagt i jordskjelvet. Det betyr at rundt 70 000 mennesker nå har et akutt behov for å få midlertidig tak over hodet. Mange skoler er helt eller delvis ødelagt. 

– Jordskjelvet rammet rett før klokken åtte om morgenen. Da var de fleste hjemme eller på vei til skolen, som starter halv ni for de fleste barna i Yushu. Men det er også internatskoler i byen, og vi er ekstra bekymret for disse barna. Ifølge kinesiske medier raste en pensjonatskole med 1000 elever sammen. Det førte til at fem elever omkom. Heldigvis hadde ikke undervisningen startet ennå da naturkatastrofen rammet, så de fleste elevene klarte å løpe ut av bygningen i tide, forteller Redd Barnas landdirektør i Kina, Wyndham James.

Mange skoler i ruiner

Foto: REUTERS/Alfred Jin fra AlertNet
En tibetansk munk vandrer gjennom ruinene av byen Gyegu, som er hardt rammet av jordskjelvet.

Til sammen har 66 barn og ti lærere mistet livet da skolebygninger raste sammen. Totalt er foreløpig 617 mennesker bekreftet omkommet. Ytterligere 313 personer er fremdeles savnet og over 9000 ble skadet i jordskjelvet.

– Barn er også blant de skadede. Jordskjelvet var en dramatisk opplevelse. Mange har sett hjemmet sitt falle i grus. Noen har også sett foreldre eller søsken bli drept eller skadet, andre kan ha kommet bort fra foreldrene sine i kaoset da naturkatastrofen rammet, sier James. 

Nødhjelpsarbeidet i gang

I tillegg kommer redselen som de stadige etterskjelvene vekker.

– Så langt har det vært minst 18 etterskjelv. Det gjør alle nervøse. Kinas regjering har allerede mobilisert 700 soldater i nødhjelpsarbeidet. De skal dele ut 500 telt i første omgang. Vi er i ferd med å kartlegge hvordan Redd Barna best kan hjelpe til i nødhjelpsoperasjonen, sier Wyndham James.

Så langt har et team av Redd Barnas nødhjelpseksperter i Kina reist inn i det hardest rammede området for å forsøke å kartlegge situasjonen for barna. De har allerede leid inn en lastebil og er i ferd med å kjøre inn de første forsyningene med nødhjelp som mat, te, tepper og barneklær.