Foto: Redd Barna / Hedinn Halldorsson
Manab (33), sammen med sin ni måneder gamle sønn, i samtale med en av Redd Barnas ansatte.

– Byen vår, Kamishli, er det siste året blitt mer og mer ødelagt av kamphandlinger.  Hver dag ble det verre – hele nabolaget ble lagt i grus. Til slutt hadde vi ikke lenger et sted å bo. Så da reiste vi, forteller moren Manab.

Vi møter dem utenfor teltet i Bristol park i Beograd i Serbia. Her bor de sammen med hundrevis av andre familier, mens de venter på transport nordover.

– Vi har vært på reise i 40 dager nå. Å gå i Hellas var det vanskeligste. Det regnet og var glatt, og jeg falt og slo armen og hodet. Babyen falt ut av hendene mine og ned på bakken, men det gikk heldigvis bra med ham. Bulgaria var også vanskelig. Her måtte vi betale politiet på grensen. De tok fra oss passene våre, så nå har vi ikke reisedokumenter, sier Manab.

Hun sitter utenfor teltet i parken med sønnen på 9 måneder i fanget. Gutten som sover tungt ser syk ut. Han har ørebetennelse og feber, forteller moren.

Foto: Redd Barna / Hedinn Halldorsson
Tove Wang i Redd Barna var vitne til forholdene i Bristol Park, i Beograd i Serbia.

- Barn utsettes for store påkjenninger

Ekteparet er blant over 500 000 voksne og barn som så langt i år har begitt seg ut på den farlige ferden til Europa.

Redd Barna gir nå mat, vann og nødvendige hygieniske artikler for spedbarn til denne lille familien, og tusenvis av andre familier på flukt gjennom Balkan.

Serbia opplever en enorm økning i antall mennesker på flukt gjennom landet, på vei til EU. Blant de 103.623 flyktninger som så langt har kommet dit, er minst 23.000 barn.

Andelen kvinner, gravide og barn har blitt tredoblet de siste tre månedene. Flyktningene kommer fra Syria, Afghanistan, Irak, Eritrea og Somalia. 115,654 mennesker er ventet å flykte til Serbia de neste ni månedene.

– Barn på flukt blir utsatt for store påkjenninger. Det er godt for dem å få lov til å være barn igjen for noen timer, sier Redd Barnas generalsekretær Tove Wang, som besøkte de barnevennlige områdene i Serbias hovedstad Beograd for noen dager siden.

Foto: Redd Barna / Hedinn Halldorsson
Tamir (9 måneder) utenfor familiens telt i parken i Beograd.

Et trygt sted for mor og barn

Serbia har allerede 44.000 flyktninger fra Kroatia og 97.000 fra Kosovo og sliter med et overbelastet helsesystem. Forholdene for flyktninger er svært dårlige med tanke på tilgang på mat, helsehjelp og sanitære forhold.

Derfor deler Redd Barna ut mat, barnemat, hygieniske babyartikler, vann, varm drikke og tepper i Beograd. De setter også opp barnevennlige områder, inkludert egne mor-og-barn-områder, der mødre og barn kan være trygge.

Redd Barna støtter lokale myndigheter i arbeidet med å sørge for en minimumsstandard på mottakssentre for mindreårige og barnefamilier og ved identifisering av mennesker på flukt.

– Vi har blitt godt mottatt her i Serbia og har fått hjelp med mat og vann.  Vi får hjelp av organisasjoner som Redd Barna, og det er viktig når en har et lite barn. Tamir hatt feber og vært syk, det viste seg at han hadde ørebetennelse. Heldigvis har han fått medisiner og er bedre, forteller moren.