Foto: Redd Barna
Hassia med den ene tvillinggutten Husseini, som har lesjoner over hele bena og ryggen fordi han lider av infeksjoner på grunn av underernæring.

Hassia Mounkaila måtte ta med seg familien og flytte fra hjemlandsbyen Zuragan i Tillabery-området i Niger. Etter at hele avlingen hennes slo feil, hadde hun ikke noe annet valg. Da var hun og barna helt tomme for mat.

Hassia, datteren og tvillingsønnene brukte fem dager på reisen til Nigers hovedstad Niamey.

– Vi reiste med et esel, som vi fikk låne. Vi hadde ingenting å spise underveis, så vi var veldig sultne der vi gikk. Av og til tigget vi underveis. Vanligvis fikk vi litt vann, men et par ganger fikk barna hirsedrikk, forteller Hassia.

Alle avlinger døde

Nå har hun og barna vært i Niamey i én måned.

– Vi kom hit fordi vi sultet. Hjemme var vi bønder. Vi dyrket hirse, bønner, peanøtter, durra, sesam og mais – men alle avlingene sviktet. Det regnet ikke. Hirsen vokste seg et par tommer høy, så døde den. Uansett hva jeg plantet, døde avlingen. Det var ikke engang blader på trærne vi kunne spise. Jeg har aldri før opplevd et år som er så ille, sier Hassia.

Foto: Redd Barna
Red Barna hjelper kriserammede familier i Niger på mange ulike måter. Blant annet gir vi penger til kvinner, som så selv kan kjøpe det familien trenger av mat og medisiner. Her venter kvinner i landsbyen Gabaouri på å få overført penger fra Redd Barna.

I Niamey overlever Hassia ved å tigge eller skrubbe folks kokekar rene i bytte mot mat.

Tidenes verste matmangel

– Vi har reist til Niamey når tidene blir tøffe tidligere også, men denne gangen har det kommet langt flere folk hit enn vanlig. Mange leter etter hjem som hushjelper, men ingen vil ansette kvinner med barn, så jeg finne ringen jobb. Barna og jeg er avhengige av veldedighet og gaver for å overleve. Vi sulter, sier Hassia.

Mannen hennes har dratt til nabolandet Benin på jakt etter jobb. Siden har hun ikke hørt fra ham, og heller ikke mottatt noen penger.

– Mange folk fra landsbyen vår har reist til Nigeria. De sender også sjelden penger. Vi hører nå at det er vanskeligere å finne arbeid der på grunn av urolighetene, sier Hassia.

Foto: Redd Barna/Nyani Quarmyne
Redd Barna planlegger å nå 1,3 millioner mennesker med livreddende nødhjelp i Niger i løpet av 2012. Fordi matkrisen har rammet hele Sahel-området, har vi også nødhjelpsoperasjoner i Nigeria, Mali, Burkina Faso og Mauretania.

– Alle her er syke

Hun forteller at det bare er de eldste og svakeste som er igjen i landsbyen nå – kun de som ikke orket reisen ble igjen.

– Ingen kan hjelpe dem og de har ikke noe å spise. Nå må de klare seg selv, sier Hassia.

Den ene av tvillingguttene, Husseini, har lesjoner over hele bena og ryggen fordi han lider av infeksjoner. Den andre gutten, Masour, er så sulten at magen hans har svulmet opp.

– Hovedbekymringen vår er sult. Jeg er syk, barna mine er syke, alle her er syke. Datteren min, Nafisa, måtte slutte på skolen. De eldste sønnene mine måtte jeg sende til koranskoler. Jeg er veldig bekymret for dem. Jeg håper de har det bedre der, men vi vet ikke. De måtte slutte vanlig skole og begynne koranskolen på grunn av sulten, forklarer Hassia Mounkaila.