Foto: Redd Barna/Kristin Sommerseth
69 prosent av norske 9-16-åringer har en profil på et sosialt nettsted. På Sagene skole sa ungdommene at de var mye på facebook, instagram og snapchat.

Redd Barna arbeider for å øke voksnes engasjement for barn og unges nettbruk, slik at barn kan bruke nettet på en trygg måte. Frivillige i hele landet deltar på foreldremøter for å øke foreldrenes kunnskap om og ansvarsfølelse for barns nettbruk. De frivillige drar også på skolebesøk, for å snakke direkte med barn og unge. På Sagene skole var det niendeklassene som fikk besøk av Redd Barna.
Det første ungdommene ble spurt om, var hva de brukte nettet til. Facebook, youtube, spille online, instagram, snapchat, lese blogger og se nyheter var noe av det ungdommene svarte. På spørsmål om hvem som kunne mest om nettet, var ungdommene sikre på at de kunne mer enn lærerne og foreldrene deres.

Mobbing og personvern

Mobbing på nettet er et tema Redd Barna snakker mye om på nettvettforedragene.
-Å bli mobbet på nettet kan oppleves som annerledes enn på for eksempel skolen. Det kan foregå døgnet rundt, komme fra ukjente personer og språket kan være mye tøffere enn når mobbing skjer ansikt til ansikt. Selv om du bytter skole, kan mobbingen fortsette digitalt, forteller Catharina Borchgrevink, regionkonsulent i Redd Barna.

Foto: Redd Barna/Kristin Sommerseth
10 prosent av barn i Norge har opplevd å bli mobbet gjennom ulike nettsamfunn. Mobbing på nettet er et tema Redd Barna snakker mye om på nettvettforedragene. Her diskuterer noen gutter i niende klasse nettbruk.

Niendeklassingene mente det var en del du kunne gjøre for å stoppe nettmobbing.
- Det er snakk om å legge ned formspring, fordi det skjer så mye kjipt der, sa en gutt.
- Du kan blokkere brukere, sa en annen gutt.
- Du kan verne din egen bruker på nettet. Da har du litt kontroll. Hvis noen mobbet meg, ville jeg tatt det opp med personen som gjør det, sa en av de andre guttene.
Redd Barna er også opptatt av personvern på nettet, og at du ikke skal gi passordet ditt til andre.
- En annen kan gå inn på brukeren din og skrive masse stygt, sa en gutt.
- Noen kan gå inn og lese meldingene dine, og sende meldinger som skal være fra deg, sa en av jentene.
- På de fleste nettsteder godtar du en ti sider lang avtale uten å lese hele, hvor nettstedet gir seg selv lov til å bruke bildene dine, sa en gutt.
- På facebook er det en som bruker mitt bilde som profilbilde, fortalte en annen gutt.

Foto: Redd Barna/Kristin Sommerseth
Catharina Borchgrevink fra Redd Barna snakket til niendeklassene på Sagene skole om nettvett. Hun oppfordret alle som opplever noe ubehagelig på nettet om å fortelle det til en voksen, og til å bruke politi-knappen og tipse Kripos.

Tips Kripos

Redd Barna vil gjerne få alle barn og unge til å forstå at de skal si fra til en voksen, dersom de opplever noe ubehagelig på nettet. Formålet med nettvettforedragene er å få barn og foreldre til å snakke sammen om det dagligdagse som skjer på nettet, slik at barna tør å si fra den dagen det skjer noe.
- De må våge å si fra, selv om de har gjort noe som de angrer på. Det er lett å utgi seg for å være en annen på nettet. Chattevenner er ikke som andre venner, sier Borchgrevink.
- Jeg har fått mange ekle henvendelser fra eldre menn på instagram, fortalte en jente.
- Du kan tipse Kripos om en mailadresse eller et kallenavn til noen som gjør noe ubehagelig mot deg på nettet, ved å bruke den røde politi-knappen. Redd Barna jobber for å få alle nettsteder der barn og unge ferdes til å ha tips-knappen på sine sider, sier Borchgrevink.

Foto: Redd Barna/Kristin Sommerseth
På kvelden møttes ungdommer og foreldre til en felles samling. Ungdommene satt sammen med sine egne foreldre, for å snakke sammen om hvordan de bruker nettet.

Foreldre og ungdommer diskuterte

Etter at niendeklassingene på Sagene skole hadde diskutert flere temaer ved nettbruk og nettvett, var det en samling til på kvelden, hvor både foreldre og ungdommer var invitert. Saga Helen Castle, som er frivillig foredragsholder i Redd Barna, ledet samlingen. De voksne og ungdommene ble satt sammen i grupper, ungdommene satt sammen med sine egne foreldre. De ble blant annet spurt om hva som er positivt med nettet. Redd Barna ønsker å fokusere på de positive sidene og mulighetene med nettet, men vil også at barn og unge skal tenke over hvordan de oppfører seg på nett.
- Det er positivt at du kan ha kontakt med folk du ikke ser så ofte, sa en mor.
- Nettet kan inspirere, og du kan møte nye venner, sa en annen av mødrene.

Foto: Redd Barna/Kristin Sommerseth
Ungdommene synes det er bra at foreldrene deres engasjerer seg i de unges nettbruk, så lenge de ikke blir for overbeskyttende. Redd Barna ønsker å fokusere på de positive sidene og mulighetene ved nettet.

- Du kan lære dataverktøy. Du får informasjon, og kan få oversikt over lekser og fagvideoer, sa en jente.
Foreldrene og ungdommene ble også spurt om hvordan de voksne kan være gode forbilder på nettet. Alle var enige om at de foreldrene burde begrense sin egen tidsbruk på nett, og at de ikke burde legge ut bilder av barna uten å spørre. Men ungdommene synes det er bra at foreldrene engasjerer seg i de unges nettbruk.
- Det er bra at foreldrene passer på, så lenge de ikke er altfor overbeskyttende, sa en jente.