Foto: Redd Barna
Nasrat elsker å tegne og male, og favorittfargen hans er gul.

Nasrat er stum. Tiåringen er en av de over 250 000 menneskene som har flyktet fra den voldsherjede provinsen Khyber Agency og til Peshawar-området. 

– Mange av barna har fått kraftige traumer av volden og flukten de har opplevd, sier Redd Barnas landdirektør i Pakistan David Wright.

Nasrat har fire brødre og tre søstre. De to eldste brødrene var på jobb sammen med faren da militsen plutselig kom og befalte hele landsbyen til å flykte så raskt som mulig. De styrtet hjem og fikk samlet sammen alle barna og kom seg av gårde i tide. Men familien rakk ikke å få med seg noen av eiendelene sine på flukten.

Livredde for skyting og bombing

– Nasrat og jeg ble livredde hver gang vi hørte lyden av bomber og skyting i nærheten av landsbyen vår. Da pleide vi å krype inn under mamma og pappas seng. Da sikkerhetssituasjonen ble for dårlig, flyktet vi. Det skjedde så fort at vi ikke fikk med oss sengene eller de andre tingene våre, forteller Nasrats søster Shazia.

De to første månedene bodde familien i veikanten ved Bara. Nå bor de hos en gjestfri vertsfamilie i Bahadur.

Foto: Redd Barna
Nasrat lekte aldri med de andre guttene fordi barna alltid ertet ham fordi han er stum, men på senteret har han fått venner. Nå smiler han igjen.

Hadde ingen venner

– Nasrat pleide å være en veldig kjedelig gutt fordi han er stum. Han lekte aldri med de andre guttene fordi barna alltid ertet ham. Alle i lokalsamfunnet ignorerte ham, sier Shazia.

Da Redd Barna første gangen hørte om Nasrat, lette han i søppelkasser etter tomflasker han kunne selge for noen få øre på markedet for å spe på familiens økonomi i Bahadur. Vi inviterte den stumme gutten til ett av våre barnevennlige områder. Der kan barn leke og lære sammen med jevnaldrende under overoppsyn fra spesialtrenede voksne og få den hjelpen de trenger til å bearbeide traumene fra krigen og flukten.

Men Nasrat ville ikke komme til det barnevennlige området.

– Han kom ikke fordi barna ertet ham og kalte ham ”Goonga”, som betyr ”dum”, sier Shazia.

Foto: Redd Barna
Nasrat er ett av til sammen 6826 barn som nå nyter godt av Redd Barnas 16 sentre for flyktningene fra Khyber Agency.

Tegner og smiler

Til slutt lot han seg likevel overtale til å bli med til Redd Barnas senter. Nå trives han godt.

– Nasrat liker aller best å tegne. Favorittfarge hans er gul. Også liker han å drikke te, sier Shazia.

Hver dag når han kommer hjem fra senteret, forteller han alt han har opplevd til moren sin ved hjelp av gester, tegninger og smil.

Det brede smilet til Nasrat forteller oss at han trives på det barnevennlige området.

– Etter at han begynte å komme hit til Redd Barnas senter, sluttet de andre barna å kalle ham ”Goonga”. I stedet ble de hyggelige mot ham, så nå har han fått venner, sier Shazia.

Til sammen 6826 barn nyter nå godt av Redd Barnas 16 sentre for flyktningene fra Khyber Agency.