Foto: Redd Barna/Ahmad Baroudi
Ruba bærer lillesøsteren sin utenfor der de bor i flyktningleiren i Bekaa-dalen i Libanon.

I vinter er flere millioner syriske barn på flukt i Syria og i landene rundt. Nå er temperaturene på vei ned og barna trenger beskyttelse fra iskaldt regn og snø. Mange bor i midlertidige hjem bygget av blikkplater og presenninger, noe som ikke er nok til å holde kulden ute. Varme klær, tepper, telt, mat, brennstoff og varmeovner er viktig nødhjelp som kjøpes lokalt og deles ut av Redd Barna.

Mange familier som har flyktet til Libanon opplever ofte svært tøffe vintre med minusgrader og snøstorm, til tross for at det ligger ved Middelhavet. I Beirut er vinteren som regel mer som en kald norsk sommer, mens i Bekaa, som ligger vel 1000 meter over havet, bor over 400 000 syriske flyktningene i provisoriske hjem. Her kan vinteren bli ulidelig. I fjor vinter mistet flere barn livet i løpet av en kald og våt vinter. Derfor har Redd Barna et omfattende arbeid nettopp i dette området.

Foto: Redd Barna/Ahmad Baroudi
Ahmad (30), holder datteren sin Rima (2) inne i teltet som de har reparert ved hjelp av Redd Barna.

En av dem som i fjor fikk hjelp fra Redd Barna var pappa Ahmad (30) og datteren Rima (2). De ble tvunget til å flykte fra Syria til Libanon på grunn av bombeangrep og mangel på mat.

– Vi hadde aldri sett snø før vi kom hit. Vinteren her er bitende kald, og vi bor i et telt som ble ødelagt av snøen. Heldigvis har vi fått utstyr av Redd Barna til å reparere teltet med, sier Ahmad, med datteren sin på fanget.

Foto: Redd Barna/Line Hegna
Tove Wang på besøk i Bekaa-dalen tidligere i høst. Her ser vi den nylagte grusen mellom teltene som er en av tiltakene som skal bedre forholdene i leiren i vinter.

Mange familier i Bekaa-dalen eller Akkar har søkt tilflukt i uferdige bygninger, andre bor med barna sine i tynne plasttelt, rett på den frosne bakken. Forkjølelse, influensa, lungebetennelse og andre luftveisinfeksjoner er svært vanlig på denne årstiden, særlig blant barn og eldre.

Leiren i Bekaa-dalen er litt bedre rustet for vinteren i år. Mens stiene mellom teltene var uframkommelige, fylt med iskald søle, og madrassene i teltene ble våte og kalde av vann og søle som trengte inn, sørger nylagt grus nå for bedre forhold. Det er også lagt et enkelt dreneringssystem som leder vannet unna. 

Foto: Redd Barna/Line hegna
Chaola vugger sin 10 dager gamle datter inne i teltet.

-I fjor var det forferdelig, sier Chaola. - Vi brukte bare ovnen når det var skikkelig kaldt, sier hun mens hun rugger på den enkle vogga der den nyfødte datteren hennes på ti dager sover. Chaola bor i telt med mannen og de tre døtrene sine.

- Vi har en ovn og kjøper ved, fortsetter hun. Men ved er dyrt og flyktningene har ikke mye penger. Oppsparte midler og verdisaker de tok med seg, er brukt opp etter over tre år på flukt. Mannen hennes jobber så mye han kan som landarbeider på jordene rundt, men arbeidet er usikkert og nå mot vinteren blir det enda mindre å gjøre. For å få det til å gå rundt, må de låne penger.

Foto: Redd Barna/Ahmad Baroudi
Syriske barn utenfor teltene der de bor i Bekaa-dalen i Libanon.

Redd Barnas generalsekretær Tove Wang og kommunikasjonssjef Line Hegna var nylig i Bekaa-dalen.

-Vi møter jo flyktningbarna som kommer til Norge også, og vet hvor krevende det er å gi dem en skikkelig mottakelse her. Men når jeg møter familiene på flukt her i Libanon, blir det åpenbart at det er her den virkelige flyktningkrisen utspiller seg. Vi og resten av verdenssamfunnet har et stort ansvar for å gjøre alt vi kan for å gi barna som flykter fra Syria et framtidshåp, sier Hegna.

Her kan du lese hennes blogg fra turen. 

 

* Enkelte navn i denne artikkelen er anonymisert av hensyn til personvern.