Foto: Per Liedberg
IKEA har fått inn over 2000 kosedyr til barn på asylmottak. Redd Barna hjelper med å få delt dem ut på mottakene, og tror mange barn vil bli glade for å få en myk pakke i julen.

Resultatet er overveldende. Rundt 2000 kosedyr er blitt samlet inn i førjulstiden på IKEA-varehus rundt omkring i Norge. IKEAs kosedyrkampanje har de siste åtte årene har gitt én euro per solgte kosedyr til UNICEF og Redd Barna sine utdanningsprosjekter. Over 35 millioner euro er samlet inn i løpet av disse årene. Nytt i år er at alle kan donere kosedyr kjøpt på IKEA til barn på asylmottak. Det gjøres ved å legge kosedyret i en stor plastbeholder ved varehusets inngangsparti.

Lyspunkt

- Noen av barna som bor på asylmottak i Norge, har bodd der i over tre år.
Barna på asylmottakene har ulik bakgrunn. Mange av dem har blitt drevet på flukt, og sitter igjen med sterke og vanskelige minner. I Norge lever de et liv i usikkerhet siden mange ikke vet om de får permanent opphold i landet eller ikke. Det å få et kosedyr til jul er et lite lyspunkt for barn og unge i en tid hvor det å bo på asylmottak er ekstra vanskelig, sier Anne Brude, prosjektleder i Redd Barna.

- Dette er barn som på mange måter er glemt. De lever side om side med oss, men har en helt annen hverdag. Vi håper at kosedyrene kan bidra til å gjøre julen til noe hyggeligere for disse barna, sier Nina Schefte, som er leder for bærekraft i IKEA Norge.

Foto: IKEA
Denne dyriske pepperkakebyen laget av barn fra Holmen barnehage vant IKEAs konkurranse.

Pepperkakebyer

IKEA sprer også glede blant barn på andre måter før jul. Denne uken arrangerte de en pepperkakeby-konkurranse, hvor barnehager kom med sine bidrag. En representant for Redd Barna satt i juryen. Det ble Holmen barnehage som gikk av med seieren for sine flotte pepperkakedyr, blant annet en elg.

Redd Barna har også fått gaver fra den kjente pepperkakebyen i Bergen. Siden 1991 har Bergen hatt verdens største pepperkakeby, takket være bidrag fra barnehager, skoler, bedrifter og mange tusen privatpersoner. Flere humanitære organisasjoner fikk i år utdelt pengegaver fra pepperkakebyen i Bergen. Til sammen 110.000 kr ble fordelt mellom Redd Barna, SOS Barnebyer og Children At Risk Foundation.