Foto: Redd Barna/Annie Bodmer-Roy
Yassin har mareritt om kompisen som døde i flommen. På evkueringssenteret får han snakke med Redd Barna-ansatte som vet hvordan man hjelper barn i en krisesituasjon.

Yassin (12) er fra Ayutthaya, et av de hardest rammede områdene i flommen. Han bor på et evakueringssenter på et universitet, hvor han har vært siden han og familien måtte forlate hjemmet og vennene sine. Ikke alle klarte seg: Yassin mistet en av sine beste venner, Don, i flommen.

- Han klarte ikke å komme seg unna vannet i tide, og døde av elektrisk sjokk i vannet, forteller Yassin.

Han beskriver hvor triste Dons foreldre var etter at de mistet sønnen sin.

- De var veldig lei seg og gråt hele tiden. Da jeg var i begravelsen fortalte de voksne at det fortsatt var elektrisitet i kroppen hans, og jeg ble veldig skremt, sier Yassin, som har mareritt om kompisen.

Plages av mareritt

Foto: Redd Barna/Annie Bodmer-Roy
En far bærer datteren sin på skuldrene i et område utenfor hovedstaden Bangkok. Myndighetene jobber på spreng nå som flomportene ryker. Fortsatt er det store, udekkede behove lengre nord, advarer Redd Barna.

- Don var en av mine beste venner. I drømmene mine spør han meg om jeg er glad, og sier at han savner meg. Og så spør han om jeg vil komme og være hos ham. Jeg sier nei. Jeg vil ikke bli med ham, jeg vil være her.

Yassin er ett av svært mange barn som sliter med opplevelsene av flommen. Redd Barna jobber for at barna skal takle alt de har vært gjennom, gjennom å opprette leke- og læreområder der de kan være sammen med voksne og andre barn som er i samme situasjon. Gjennom å samarbeide med en lokal partner får frivillige opplæring i hva et barn trenger når de lever i en unntakstilstand.

Raya er en av de frivillige som har blitt kurset av Redd Barna til å se etter barna, og snakke med dem når de har det vanskelig.

- Jeg har lært mye om hvilke behov barn har, særlig i forbindelse med kriser som den vi har nå. De er sårbare i en nødhjelpssituasjon. Jeg vet nå hvordan vi skal se til at barna er trygge, sier Raya.

Glemmer de verst rammede områdene

Total er hele ni millioner mennesker så langt rammet av den største flommen i Thailand på flere tiår. Rundt 800 000 av disse er barn, og mange av disse mottar ikke den hjelpen de og familiene deres trenger. Myndighetene jobber på spreng i Bangkok, hvor flomportene er i ferd med å ryke. Redd Barna advarer mot at de glemmer de hardest rammede områdene nord for hovedstaden.

Redd Barna bruker biler og båter for å nå fram med livreddende hjelp til de sårbare familiene, særlig de som ikke har nådd fram til evakueringssentrene. Mange har slått leir langs veiene og er i akutt behov for mat og rent drikkevann.

Foto: Redd Barna/Annie Bodmer-Roy
To unge frakter forsyninger i en båt på den oversvømte hovedveien mellom Bangkok og Ayutthaya.