Foto: Redd Barna/Esther Banyenzaki
For å hjelpe barna i Bulucheke flyktingleir med å komme over traumene etter jordraset som drepte 300 mennesker i Uganda 1. mars i år, har Redd Barna laget et lekeområde der barna får psykososial støtte.

1. mars krevde jordras i distriktet Bududa øst i Uganda minst 300 menneskeliv. Naturkatastrofen tvang også mange mennesker på flukt fra hjemmene sine. De bor nå i teltleiren Bulucheke.

– Flere av barna har mistet en eller begge foreldrene sine i jordraset. De sliter nå med å komme over dette traumatiske tapet. Noen vet ikke om de får middag den dagen, andre vet ikke hvor de skal tilbringe natten, forteller Redd Barnas Esther Banyenzaki.

Redd Barna jobber for å sikre barna i flyktningleiren Bulucheke beskyttelse og utdanning. Så langt nyter 700 barn godt av vårt midlertidige skoletilbud i leiren. I tillegg har vi opprettet barnevellige områder der barna kan bearbeide traumene fra naturkatastrofen gjennom lek under overoppsyn fra spesialtrente voksne.

Foreldreløs

Foto: Redd Barna/Esther Banyenzaki
14 år gamle Wanja mistet begge foreldrene i jordraset i Bududa-distriktet.

– Jeg mistet begge foreldrene mine i jordraset. De hadde gått til handelssenteret for å ta en drink med noen venner. De to brødrene mine og jeg var hos besteforeldrene våre to kilometer unna. Om natten kjente vi at bakken begynte å skjelve. Jeg vet ikke hva klokken var, men det var mørkt. Bestemor ba oss be, men jeg var for redd til å gjøre noe, forteller 14 år gamle Wanja.

Livredde holdt de seg inne i huset til det banket på døren. Utenfor sto en gråtende dame.

– Hun fortalte bestemor at sønnen hennes var død. Hun sa hun hadde sendt ham til Nametsi for at han skulle overnatte der. Hun gråt så mye at hun nesten ikke kunne snakke. Jeg skjønte henne ikke da hun sa at Nametsi var begravd i gjørme og jord. Men jeg visste at foreldrene mine vanligvis går til Mametsi for å drikke, sier Wanja.

Vil hjem igjen

Foto: Redd Barna/Esther Banyenzaki
Å bære ved, lage mat og passe småsøsken er noe av arbeidet som barna i Bulucheke flyktingleir utfører hver eneste dag. – Livet i flyktningleiren er veldig tøft for barna. Det handler om å overleve. Vi prøver å gi dem håp om en bedre fremtid gjennom arbeidet med å gi dem utdanning og beskyttelse, sier Redd Barnas Esther Banyenzaki.

14-åringen løp alt hun orket for å komme til landsbyen Nametsi for å se hva som hadde skjedd. Og for å lete etter moren og faren sin.

– Noen menn grep fatt i meg, holdt meg fast og tok meg med tilbake til besteforeldrene mine. De sa det var tryggest hvis alle var hjemme, forteller hun.

Wanja og brødrene hennes bodde hos besteforeldrene i en uke. Da ba besteforeldrene dem om å pakke ned de viktigste eiendelene sine. 

– De sa vi måtte flykte til et tryggere sted. Det var sånn vi kom hit til leiren. Men jeg vil reise hjem igjen, sier Wanja.