Foto: Redd Barna/Kate Konradt
Redd Barnas medisinske eksperter gav Winnie akutt behandling da hun ble funnet. Hun var dehydrert, men ellers i overraskende god form.

Lille Winnie Tilin ble reddet ved hjelp av et australsk tv-team som filmet like ved Redd Barnas lokaler. Da hadde det gått nesten tre dager siden jordskjelvet rammmet Haiti med full kraft. Naboene hørte barnegråt, og fant ut at de måtte grave seg inn i det sammenraste huset. Et skap hadde holdt oppe deler av taket, og i en liten luftlomme hadde Winnie klart å overleve.

Det medisinske teamet hos Redd Barna gav jenta akutt behandling, og fastslo at jenta var dehydrert, men ellers i forbausende fin form. Men hun mistet foreldrene sine da hjemmet deres kollapset. Winnies onkel, Frantz Tilin, kom for å møte henne, etter at han selv hadde mistet sin gravide kone og ni andre familiemedlemmer i jordskjelvet.

- Winnie er nå litt over to år gammel og hun har det fint. Hun kan si noen få ord og lærer stadig nye ting. Men om natten vet jeg ikke hva hun tenker på, for hun har problemer med å sove. Hver gang vi hører en høy lyd vil hun løpe av gårde, forteller Frantz Tilin.

- Utrolig at hun overlevde 

Foto: Redd Barna/Susan Warner
Winnie er nå litt over to år gammel, og liker å leke og danse.

Den 12. januar 2010 var Frantz Tiln hjemme i huset sitt nesten hele dagen. Et kvarter før jordskjelvet brøt ut hadde han bestemt seg for å hente bilen sin. Hjemme i huset var fortsatt hans kone, en av søstrene hans og en nevø.

- Kona mi var gravid, fem måneder på vei. Da jordskjelvet skjedde var det vanskelig å komme seg noe sted. Da jeg kom fram så jeg noen utlendinger oppå huset vårt, og jeg skjønte at jeg ikke kom til å finne noen overlevende der. Men takket være Mr. Deiby fra tv-teamet er Winnie i live. Jeg hadde aldri trodd at hun skulle overleve, hun er så liten. Det er helt utrolig. Jeg tror det må ha vært faren hennes som reddet henne, fordi de fant henne like ved ham. Det var hans siste vilje, sier Tilin.

Fortsatt stort behov for hjelp

Da katastrofen rammet Haiti var behovet for akutt medisinsk hjelp enormt. I hele Port-au-Prince lå det skadde mennesker på gatene utenfor sykehusene og ventet på medisinsk behandling. Redd Barnas nødhjelpseksperter distribuerte medisiner og annet livsviktig utstyr til sykehus og klinikker som ellers ville gått tomme for forsyninger. Flere helseteam fra Redd Barna gav også akutt hjelp i de midlertidige leirene for husløse i de områdene av millionbyen som var hardest rammet. Folk var livredde for å være i eller i nærheten av bygningene på grunn av etterskjelvene, og ville heller bo i telt på åpne plasser.

Ett år senere er det er fortsatt mye som gjenstår for at Winnie og slektningene hennes i Haiti skal kunne få et bedre liv.

- Det er så mange behov. Huset mitt er fortsatt i ruiner og ingenting har blitt gjort. Jeg har bare snakket med utlendinger, ingen fra haitiske myndigheter. Jeg mener ikke at de skal snakke med hver enkelt person, men jeg synes de burde ta kontakt med meg, sier Tilin.

Redd Barna i Haiti

Redd Barna har mer enn 800 ansatte i Haiti. Etter jordskjelvet ble det satt i gang arbeid i Port-au-Prince, Jacmel og Leogane. Redd Barna har helseteam og mobile helseklinikker som arbeider med livreddende helsehjelp og gir opplæring i hygiene. Organisasjonen hjelper også med å beskytte nyfødte mot sykdommen, og med å vise nybakte mødre hvordan de kan amme istedenfor å gi morsmelkerstatning.

Les mer om Redd Barnas arbeid i Haiti her >

Thomas Myhren har deltatt i hjelpearbeidet i Haiti som assisterende programsjef.

Se intervju med Thomas Myhren her: