Lille Winnie (16 måneder) fikk hjelp av et australsk TV-team som filmet rett ved Redd Barnas kontor. Redd Barnas medisinske ekspert på stedet sier at jenta er dehydrert, men ellers i forbausende god form. Hun vil etter all sannsynlighet komme seg igjen etter de dramatiske døgnene som levende begravd.

Dessverre ble Winnies foreldre begge drept da familiens hjem kollapset. Det var den lille jentas onkel, Frantz Tilin, som fant Winnie etter å ha mistet sin egen gravide kone i naturkatastrofen.   

– Å møte Winnie var en oppløftende opplevelse som ga håp. Jeg kunne se hvordan kraften vendte tilbake til kroppen hennes – hun fikk raskt fargen tilbake i kinnene og glimtet på plass i øynene. Det er vanskelig å forestille seg hvordan en så ung jente kan overleve nesten tre døgn inne i ruinene. Winnie har gitt meg håp for de hudretusenvis av barna som er rammet av jordskjelvet. De er sterke og motstandsdyktige. Vi må bare sikre dem den nødvendige hjelpen og beskyttelsen, sier Redd Barnas helse og ernæringsekspert på Haiti Kathryn Bolles.

Foto: Redd Barna/Kate Conradt
Winnies onkel Frantz Tilin var lykkelig over at den lille jenta kom til rette igjen etter å ha vært levende begravet i tre døgn.

Stort behov for medisinsk hjelp

I hele Port-au-Prince ligger nå skadede etter jordskjelv på gatene utenfor sykehusene og venter på medisinsk behandling. Redd Barnas nødhjelpseksperter distribuerer medisiner og annet livsviktig utstyr til sykehus og klinikker som ellers ville gått tomme for forsyninger av medisinsk materiell. Flere Redd Barna-team med helseeksperter gir også den nødvendige hjelpen i midlertidige leire for husløse i de aller hardest rammede delene av millionbyen

Foto: REUTERS/Jorge Silva fra AlertNet
Noen barn titter ut gjennom en revne i teltet som utgjør familiens midlertidige hjem etter at de mistet alt i jordskjelvet.

– Vi ser fortumlede, dehydrerte foreldre som vandrer rundt i gatene med barna sine mens de leter desperat etter rent vann, mat og tak over hodet. Folk er i ferd med å samle seg på åpne plasser, hvor de lager midlertidige leire. Folk er livredde for å være i eller i nærheten av bygninger ettersom etterskjelvene fortsetter, forteller Annie Foster, som leder Redd Barnas nødhjelpsoperasjon på Haiti.   

Barnas beskyttelse i fokus

I disse leirene er Redd Barna nå i ferd med å starte trygge lekeområder for barna. Der skal barna kunne leke og sammen bearbeide traumene og alle de dramatiske opplevelsene fra jordskjelvet under veiledning og overoppsyn fra spesialtrente voksne.

– Vi har også startet et program for å spore opp familiemedlemmer til barn som er på egenhånd i disse leirene i håp om å finne slektninger de kan gjenforenes med, sier Annie Foster.

Nødhjelpen strømmer inn

Foto: Redd Barna/Adriana Zehbrauskas
Redd Barnas Kate Conradt er på Haiti.

Flere av Redd Barnas dyktigste nødhjelpseksperter fra hele verden er nå på vei til Port-au-Prince – inkludert et team med logistikere samt eksperter på barns beskyttelse og utdanningsbehov i krisesituasjoner. 

I nabolandet Den dominikanske republikk skaffer Redd Barnas ansatte nødhjelp som de sender videre inn til de hardest rammede jordskjelvområdene. Pakkene med husholdningsprodukter og hygieniske artikler inneholder livsnødvendigheter som tepper, såpe, rep og vannkanner.

I samarbeid med hjelpeorganisasjonen AmeriCares sender Redd Barna nå også 15 tonn medisinsk utstyr og 40 000 liter vann til Haiti. Denne lasten ankommer Port-au-Prince i løpet av dagen i dag, hvis alt går etter planen.

Så langt har Redd Barna klart å komme i kontakt med 52 av våre totalt 59 lokalt ansatte i Port-au-Prince. De jobber på spreng med å få ut nødhjelpen – til tross for at deres egne liv og familienes liv er blitt snudd opp ned av katastrofen. Redd Barna har vært på Haiti siden 1978.  

Se Redd Barnas talskvinne på Haiti, Kate Conradt, fortelle om barns situasjon etter naturkatastrofen: