Foto: Antonia Roupell / Redd Barna
Tre tenåringsmødre og barna deres. Jentene bor i Dadaab-leiren i Kenya. Landet er på 123. plass i Redd Barnas rangering.


Det viser rapporten «Ekskluderingens mange ansikter» fra Redd Barna.

40 land der barn har fått det verre

Det er andre gang organisasjonen gir ut en liste over landene med de beste – og verste – forutsetningene for en trygg og god barndom.  I 40 av landene på lista har situasjonen forverret seg, og altfor mange barn får barndommen sin ødelagt på grunn av barnedødelighet, tenåringsgraviditet, barneekteskap, barnearbeid, underernæring, ekstrem vold eller at de ikke får gå på skole.

Foto: Rebecca Shirin Jafari
Tove R. Wang, generalsekretær i Redd Barna.

Generalsekretær i Redd Barna, Tove R. Wang, sier at det ikke er tilfeldig hvem som rammes og viser til at barndommen til millioner av barn blir avbrutt på grunn av hvem de er og hvor de bor. 
 
- Vi ser en skremmende utvikling i verden der krig målrettes mot barn, og det er ikke bare bomber og granater som tar liv. I krigssoner mister 20 ganger så mange barn livet av sykdom og manglende helsetjenester som av krigføring og vold. Og tallet på barnearbeid er 77 prosent høyere i land som er rammet av væpnet konflikt enn det globale gjennomsnittet, forklarer Tove R. Wang, generalsekretær i Redd Barna. 
 
Funnene i rapporten viser at barn i Vest- og Sentral-Afrika er mest utsatt for å få barndommen sin ødelagt. Nederst på lista ligger i år som i fjor landet Niger – til tross for at landet har økt sin score med fire poeng. Rapporten viser også at 153 millioner barn lever i 20 land hvor de utsettes for både krig og konflikt, fattigdom og at jenter diskrimineres. Dette gjelder blant annet Sør-Sudan, Somalia, Jemen og Afghanistan. 
 
- Millioner av verdens mest sårbare barn blir nektet en mulighet til å utvikle seg, lære og å være trygge. For mange er situasjonen så alvorlig at de i verste fall står i fare for å miste livet. Hver dag dør 15.000 barn før de har fylt 5 år – flesteparten av årsaker som kunne vært unngått, sier Wang.

Foto: Sam Tarling / Redd Barna
Nour (12) og broren Mahnoud (10) bor i Mosul, i Irak. Landet ligger på 125. plass på Redd Barnas liste over landene med de beste og verste forutsetningene for en trygg og god barndom.

Bedre for barn i halvparten av landene

Heldigvis finnes det flere lyspunkt i rapporten fra Redd Barna, og mange land klatrer på lista. I 95 av rapportens 175 land, har forholdene har forbedret seg for barn. Og fire av de ti landene som ligger i bunnen av lista – Niger, Mali, Sierra Leone og Somalia – har høyere poengscore i år enn i fjor.

Norge på delt tredjeplass

I fjorårets Redd Barna-rapport kom Norge på første plass. I år er Norge forbigått av både Slovenia og Singapore. Dermed er ikke Norge lenger det landet i verden hvor barn har størst mulighet for å oppleve en lykkelig barndom.

Oversikt over de ti landene på topp i 2018 og de ti landene som ligger nederst.

Av 175 land havner Norge på en delt tredjeplass sammen med Sverige. Singapore har størst framgang av alle og seiler opp fra 33. til 1. plass grunnet landets rekordlave frafall i skolesystemet. Slovenia beholder samme plassering som i fjor mens Norge er det eneste landet blant topp fem som ikke har forbedret fjorårets score, men som står på stedet hvil. Norge scorer også dårligere enn Singapore, Slovenia og Sverige på tenåringsgraviditeter – at «barn får barn» som det heter i rapporten. 
 
- Vi skal være glade og stolte av hvordan barn i Norge har det. Det er fordi Norge i tiår har gjort viktige politiske valg og investeringer for barn. At helsevesen og skole er gratis og tilgjengelig for barn og at barnekonvensjonen er norsk lov er eksempler på dette, sier Tove R. Wang.
 
Ifølge årets oversikt er Finland også blant topp fem-landene med de beste forutsetningene for en trygg og god barndom, mens Danmark havner helt nede på en 22. plass.