Foto: Tanya Bindra
Fati Abubakar (31) vil vise verden at livet går videre i Maiduguri, til tross for den pågående konflikten som har tatt livet av tusenvis av mennesker.


Etter å ha studert helsearbeid i utlandet, kom Fati i 2015 hjem til et konfliktpreget Borno. Alle vennene hennes hadde flyttet eller flyktet, og delstaten var preget av økonomiske, psykiske og fysiske ødeleggelser.

- Hjembyen min var helt forandret. Det Maiduguri og Borno som jeg vokste opp i var et fredelig sted, kjent for sitt mangfold av folk, forteller Fati.

- Vi hadde innbyggere fra hele Nigeria. Byen var et handelssamfunn i nordøst, kjent for sin gjestfrihet og stolte, fargerike tradisjon. I oppveksten min var folk glade og vi stolte på naboene våre. Borno ble kalt «fredens hjem», men da jeg kom tilbake var hele området traumatisert.

Borgerkrigen i Nigeria fikk stor medieomtale da den islamistiske opprørsgruppen Boko Haram kidnappet nesten 300 skolejenter i delstaten Borno, april 2014. De siste årene har konflikten blitt stadig verre, og har nå spredd seg fra Nigeria over landegrensene til Niger, Tsjad og Kamerun.

Foto: Fati Abubakar / @bitsofborno
Jentene gleder seg til å komme tilbake til skolebenken etter at skolen har vært stengt i to år.

Motvekt til medias bilde

Fati startet med å fotografere bygninger. Hun visste at skolen hun hadde gått på som ung kanskje kom til å bli bombet, og prøvde å forevige minnene gjennom bilder. Etter hvert bestemte hun seg for å være en motvekt til medias bilde av Borno. Hun ville få fram historien til de menneskene som stod igjen etter at bomben hadde gått av.

- Konflikten hadde stort sett bare blitt portrettert fra én vinkel: bombene som smalt og antall omkomne. Men til tross for at det er en krise på gang finnes det folk som er motstandsdyktige. Mennesker som står midt i konflikten, men som hele tiden klarer å omstille seg og gjenoppbygge livene sine. Det er hverdagen til disse menneskene jeg prøver å fange med kameraet mitt, forteller hun.

Den 31 år gamle fotojournalisten ville vise folks styrke til å la livet gå videre i Borno, til tross for jevnlige kidnappinger, drap på lærere og elever, bombede skoler og en stadig mer truende sultkatastrofe.

Foto: Fati Abubakar / @bitsofborno
"Girls just wanna have fun". Jenter på Muna IDP camp feirer Eid.

Manglende investering i nordøst

Nigerias blodige borgerkrig har pågått i åtte år. I deler av denne perioden har landets økonomi vokst, noe som har kommet millioner av mennesker til gode. Men veksten har vært ulikt fordelt, og de hovedsakelig fattige muslimske områdene i nordøst har ikke blitt tilgodesett.

- Konsekvensene av konflikten er at økonomien går dårlig, barn står uten tilgang til skole og vi sliter med en humanitær krise. Det er både utfordrende og vanskelig, men vi må fortsette å være sterke og fokusere på forebygging og oppbygging. Etter at jeg begynte å dele bildene var det mange som kommenterte: ”Jøss, er det fortsatt liv der oppe?”

Foto: Fati Abubakar / @bitsofborno
Barn og unge er ivrige etter å få gå på skole i Maiduguri. Problemet er for få lærere og ødelagte skoler etter Boko Harams herjinger.

Viktig konferanse

Fati har de siste årene hatt stor spredning på Instagram-kontoen @bitsofborno, og er denne uken i Oslo for å stille ut bildene sine under Oslo Humanitarian Confrence on Nigeria and the Lake Chad Region. På konferansen vil donor-land og myndighetene i de rammede landene diskutere løsninger og bevilge penger for å best kunne respondere på den akutte humanitære krisen. Om ikke responsen trappes betraktelig opp står så mange som en halv million barn i fare for å dø av akutt underernæring. Samtidig må det tas politiske beslutninger som sikrer en bærekraftig og langsiktig utvikling i området.

- Konferansen i Oslo er veldig viktig for meg. Det betyr at verden ønsker å hjelpe oss å gjenoppbygge samfunnet – en oppgave som er for stor alene. Jeg tror også at konferansen sikrer at vi snakker om problemer, erkjenner hindringer og fokuserer på det neste steget som er rehabilitering, gjenbosetting og gjenoppbygging.

Det er gjennom kameralinsa at Fati føler at hun klarer å formidle situasjonen i Borno.

- Det er viktig for meg at folkets stemmer blir hørt, og at deres historier blir fortalt. Mange av historiene kan ikke engang forestilles, verden trenger synlige bevis, avslutter hun.