Foto: Redd Barna/Hanne Bjugstad
Redd Barna deler ut pakker med nødvendig mat og utstyr på Balkan etter flommen. Hver pakke inneholder informasjon om landminer som er flyttet med vann og jordras og utgjør ny og ekstra fare.

Flommen på Balkan har ført til oversvømte byer og tusenvis av jordras i Serbia, Bosnia Hercegovina og Kroatia. Over 275 000 barn er hardt rammet, og mange av dem har sett sine egne hjem og eiendeler forsvinne til naturkrefter ingen var i stand til å kontrollere. Fortsatt står store områder under vann og hele landsbyer er ubeboelige etter å ha blitt begravet i jordras. Regionens beste landbruksområder er blant de hardest rammede, og både avlinger og dyr har måttet gått tapt.  

Familiene som bodde her har flyktet i full fart, og var heldige om de kunne ta med seg en pose eiendeler på turen. De sover på madrasser i gymsaler, eller om de er heldige hos familie og venner. Mange forteller at de har mistet alt.

Nå må vi ta godt vare på barna våre, så de kan komme seg videre, skriver leder for Redd Barnas arbeid på nordvest-Balkan, Andrea Žeravčić, i denne bloggen. 

Foto: Redd Barna/Hanne Bjugstad
Fra Redd Barnas aktiviteter i evakueringssenteret i Zenica. Disse barna bor nå i en militærleir, og er glade for å få noe å gjøre.

Smiler selv i kriser

Redd Barna på nordvest-Balkan fokuserer nå på hvordan de mest effektivt kan hjelpe de som har mistet alt. For barna settes det opp trygge lekeområder i de rammede områdene, der barna kan leke, lære og få psykososial støtte.

I evakueringssenteret i byen Zenica i Bosnia Hercegovina var aktivitetene i gang 23. mai – en uke etter at regnet avtok den 17. mai. På besøk i Zenica ble vi glade for å se at selv i kriser, er barn fortsatt barn. De lyser opp i lek og aktivitet og glemmer verden utenfor.

Støtt Redd Barnas arbeid på Balkan her. 

Foto: Redd Barna/Hanne Bjugstad
En av Redd Barnas frivillige i Zenica får et kyss som del av en ringlek. Det var spesielt flaut å være liten gutt ved siden av en av de voksne jentene.
Foto: Redd Barna/Hanne Bjugstad
I mellom aktivitetene tar barna pause med litt mat og godteri, mens de blir bedre kjent over bordet.
Foto: Redd Barna/Hanne Bjugstad
Aktivitetslederen sender "mikrofonen" videre i sanglek.
Foto: Redd Barna/Hanne Bjugstad
Denne jenta valgte å synge en tradisjonell sang, som alle barna kunne ta del i refrengene på.
Foto: Redd Barna/Hanne Bjugstad
Overlevering av kyss og klem til den neste i rekka, førte til mye latter i ringen.
Foto: Redd Barna/Hanne Bjugstad
I alt det vonde var det godt å se virkningen av barneaktivitetene i Zenica.