Foto: Redd Barna/Mats Lignell
Malika veier bare 2,8 kilo, noe som er under normal fødselsvekt. Men Malika er ikke nyfødt – hun er over et halvt år gammel. Foreldrene har fått fire barn, og to av barna deres har allerede mistet livet før de ble et halvt år gamle.

Vi er på en lokal klinikk nord i det krigsherjede landet, i en provins der mange barn lider under kronisk matmangel. Her fanger Redd Barnas ernæringsprosjekt opp barn som har for lav kroppsvekt – noen er så underernærte at det kan stå om livet. 

Når foreldrene kommer inn på klinikken med Malika, blir det stille på venterommet som ellers syder av liv. Dr. Nasrullah Sultani, som leder Redd Barnas ernæringsprosjekt i provinsen, styrter til og får henne inn undersøkelsesrommet. Vektnåla viser bare 2,8 kilo, noe som er under normal fødselsvekt. Men Malika er ikke nyfødt – hun er over et halvt år gammel…

Det er vondt å se et så underernært og utsultet barn som vesle Malika, selv for en erfaren lege som dr. Sultani.

Mistet to barn

Foreldrene er i slutten av 30-årene, og stuller og steller rundt det lille skjelettmagre barnet sitt. De har fått fire barn, og moren har hver gang mistet brystmelken etter rundt 40 dager. Etter dette har barna i hovedsak levd videre på tynn te med litt sukker i. Spedbarn kan ikke overleve og utvikle seg normalt på så lite ernæring, og to av barna deres har allerede mistet livet før de ble et halvt år gamle. Familien sitter igjen med en sønn på 12 år, og vesle Malika som de håper inderlig skal overleve.

- Vi har gjort alt vi kan for henne. Solgt kua, kjøpt pulvermelk, prøvd å gi henne annen mat. Men det hjelper ikke - hun blir bare tynnere og tynnere, forklarer faren mens Malika blir undersøkt.

Det viser seg snart at mor Shakera og far Mohamad ikke kan lese og ikke har blandet pulvermelken riktig. De har heller ikke brukt kokt vann, slik at Malika har fått diaré. Nå har de lånt penger for å reise til klinikken med Malika, og blir glade over å høre at både konsultasjon, behandling og riktig ernæring til barnet er gratis. Men Dr. Sultani rister oppgitt på hodet over at de ikke har kommet for lenge siden.

Foto: Redd Barna/Mats Lignell
- Selv om vi kan behandle Malika og hun har håp om å overleve, kan de første levemånedene hennes uten skikkelig ernæring ha gitt alvorlige skader. Dessverre ser vi at foreldre her i Afghanistan venter altfor lenge med å oppsøke helsevesenet. Mange familier lever på bare noen få kroner dagen, og er redd for at det vil ruinere dem å gå til lege.

Nytt håp for Maleka

- Selv om vi kan behandle Malika og hun har håp om å overleve, kan de første levemånedene hennes uten skikkelig ernæring ha gitt alvorlige skader. Dessverre ser vi at foreldre her i Afghanistan venter altfor lenge med å oppsøke helsevesenet. Mange familier lever på bare noen få kroner dagen, og er redd for at det vil ruinere dem å gå til lege.

Når Shakera og Mohamed forlater klinikken, har de med seg pakker med næringsrik spesialmat for undervektige spedbarn. Jenta skal også få antibiotika, for dr. Sultani har oppdaget at hun sliter med en ”stille infeksjon”, kanskje en lungebetennelse. Avtalen er at far skal bringe Maleka til klinikken en gang i uka til kontroll, og samtidig hente ny forsyning av medikamenter og spesialmat. En av Redd Barnas helsemedarbeidere skal komme innom dem ukentlig for å se hvordan det går med veslejenta, og gi råd og støtte.

Shakera tar Malika på armen, og så blir begge borte under den blå burkaen.

- Takk, sier Muhamed med fast blikk, - nå har vi nytt håp.
- Maleka har en god sjanse til å overleve. Jeg tror vi har reddet henne, sier dr. Sultani fornøyd.

Seks av ti er underernært

Undersøkelser som Redd Barna har gjort, viser at bare to av ti afghanske barn har normal vekt. Seks av ti barn er kronisk underernært og står i fare for å få redusert fysisk og mental kapasitet for resten av livet. I tillegg er ett av ti barn alvorlig underernært, slik som vesle Malika. Dette får store konsekvenser for generasjonen av barn som vokser opp, sier dr. Sultani.

Redd Barna er den første humanitære organisasjonen i Afghanistan som fokuserer på ernæring for barn. Et forsøksprosjekt som ble startet i seks tørkerammede distrikt nord i Afghanistan for et halvt år siden har gitt gode resultater. Prosjektet skal nå utvides til to nye distrikt i sør, som begge er kontrollert av Taliban.

- Vi har hatt gode samtaler med Taliban, som har lovet oss at de ikke skal skade helsearbeiderne våre, forteller dr. Sultani.

Foto: Redd Barna/Mats Lignell
- Vi har gjort alt for å holde liv i Amlika, sier Shakera og Mohamed. Seks av ti barn i Afghanistan er kronisk underernærte og står i fare for å få redusert fysisk og mental kapasitet resten av livet.