Foto: Redd Barna/Annie Bodmer-Roy
Vi spiste ris, bare ris, ris, ris, forteller Maimouna på 15 år.

Malis befolkning står ovenfor en kompleks humanitær krise. Konflikter har ført til at barn rekrutteres som barnesoldater, og flere jenter og kvinner er utsatt for overgrep. Situasjonen har drevet nærmere 500 000 mennesker på flukt, halvparten av disse barn.

Underernært og på flukt

Nå uttrykker Redd Barna ekstra bekymring for barnas situasjon: Malis barn led under matkrise allerede før konfliktene bygde seg opp for ett år siden. Langvarig underernæring kombinert med et hardt liv på flukt gir vanskeligheter for befolkningen i Mali, og matmangelen ser ut til å vedvare. 

- Tusenvis av barn går sultne, og trenger umiddelbar hjelp. Mange har måttet flyktet fra hjemmene sine etter å ha sultet i månedsvis. Barn er alltid mest utsatt i kriser, og Malis barn befinner seg nå i en dobbel krise preget av både sult og konflikt, sier Redd Barnas leder for nødhjelp Søren Pedersen. Han er denne uken på et regionalt møte i Kinshasa, Kongo der situasjonen i Mali blant annet blir diskutert.

Mulighetene hjemme

Foto: Redd Barna/Annie Bodmer-Roy
Zeinabou Cisse med datteren Djahara på 6 år.

Konfliktene har nå roet seg noe flere steder nord i landet, og familier må bestemme seg om de tør å reise hjem. For mange har hjembyen blitt forandret til hus og butikker fullstendig rundstjålet og ødelagt i kampene. De blir derfor nødt til å bygge opp hjemmene sine igjen i en hverdag med svært lite mat.

Zeinabou, mor til sju barn, sier: - Barna forteller meg hele tiden at de er sultne. Vi har kun noe ris å spise, grønnsaker har vi ikke råd til. Redd Barna har også snakket med barn som har kommet tilbake fra Niger, preget av matmangel der og. – Vi spiste ris, bare ris, ris, ris, forteller Maimouna på 15 år. Hun flyktet til Niger i håp om at situasjonen var bedre der, men innså at prisene var altfor høye for at hun kunne overleve.

- Vi må huske at Mali var et av de fattigste landene i verden, allerede før denne konflikten og matkrisen. Selv om kampene roer seg i noen områder, er situasjonen langt fra stabil. Familier vil fortsatt være på flukt i månedene framover, og de som vender hjem vil få vanskeligheter med å bygge opp livene sine igjen, sier Pedersen.

Redd Barnas nødrespons

Redd Barna er til stede i Mopti og Segou, områder som huser tusenvis av flyktninger. I Mopti alene estimerer Verdens matvareprogram estimerer at 70 % av familiene umulig kan skaffe maten de trenger. Redd Barna responderer også på krisen i Goa, der matprisene økte raskt mellom 25 til 50 % i fjor, og gjorde mange ute av stand til å betale for maten de trenger.