Foto: Redd Barna/Caitlin Cockcroft
Mary og hennes yngre søsken måtte flykte fra volden i hjembyen til Awerial i Sør-Sudan. - Jeg fryktet for livet mitt, forteller Mary.

Hver morgen klokken 6 står Mary (14) opp og gjør seg klar for å gå på skolen. I dag står engelsk, matte og religion på timeplanen, og hun står opp ekstra tidlig for å komme dit så tidlig som mulig.

- Jeg liker å komme tidlig fordi jeg og vennene mine vasker klasserommet før timen starter. Favorittfagene mine er engelsk og religion. Etterpå hopper vi tau, leker med ball og synger og danser, forteller Mary.

Mary er blant de heldige som får gå på skolen, som ligger i Redd Barnas barnevennlige område utenfor Awerial i Sør-Sudan.

- Trodde jeg skulle dø

Det er ingen selvfølge her. Rundt 1,3 millioner barn og voksne er nå tvunget til å forlate hjemmene sine på grunn av borgerkrig i landet. Rundt 100 skoler brukes nå av militære til militære formål.

Mary (14) måtte flykte, sammen med familien, da det brøt ut kamper i hjembyen hennes. I over én uke var hun, moren og de små søsknene hennes på 3, 4, 6, 8 og 11 år på flukt.

Underveis måtte de livnære seg på gress og blader.

Foto: Redd Barna/Caitlin Cockcroft
Mary inne på Redd Barnas provisoriske klasserom.

– Jeg var fryktelig redd, og husker fortsatt lyden av skuddene. Vi hadde sett folk falle døde om utenfor huset vårt. Vi flyktet først til skogs. Vi holdt hender, som en lenke, for å kunne løpe sammen. Men det var vanskelig for de små, de greide ikke løpe så fort. Vi ante ikke hvor vi skulle, og jeg var redd for at jeg skulle dø, husker Mary.

Etter hvert måtte de krysse elven i en liten båt, kom de til slutt fram til Awerial. Boforholdene for familien er dårlige;

– Vi sover på plastikkposer og blir våte om natten når det regner, forteller hun.

Får mat, klær – og skolegang

6000 mennesker bodde tidligere i Awerial. Da konflikten brøt ut i Bor, på andre siden av Nilen, i desember 2013 kom titusentalls mennesker over elven for å flykte til sikkerhet.

Nå bor rundt 100 000 flyktninger, blant dem Mary og familien hennes, i leirer opprettet av humanitære organisasjoner. Barn på flukt er spesielt utsatte for både utnytting, mishandling og for å komme bort fra sine foreldre.

Foto: Redd Barna/Caitlin Cockcroft
Martha (35) tok med seg sine seks barn på flukt fra volden. - Jeg ønsker at barna mine skal få gå på skole, forteller hun.

Redd Barna har satt opp egne områder for barn, der de er beskyttet og kan leke, slappe av og være barn. De har også etablert midlertidige områder der barn kan fortsatt får gå på skole, i tillegg til å gi dem mat og klær.

Dette har vært helt avgjørende for Mary, forteller moren hennes.

- Jeg er så glad for at det finnes midlertidige skoletilbud som dette her. Vi har flyktet fra grusom vold, og ikke hatt noe å spise. Men nå har vi i hvert fall mat, og barna kan fullføre utdannelsen min. Det er i hvert fall mine ambisjoner for dem, sier moren Martha (35).

- Før jeg kom hit savnet jeg virkelig å gå på skole. Jeg vil lære så mye jeg kan, få en jobb og penger. Jeg vil lære å lese, slik at jeg kan lese når jeg for eksempel får resepter på medisiner til barna mine. Kanskje kan jeg bli doktor når jeg bli stor, slik at jeg kan hjelpe familien min, sier Mary.