Foto: Redd Barna/Karen Revolorio
Huset der Pedro bor sammen med elleve familiemedlemmer er enkelt og lite. Familien har problemer med å få endene til å møtes.

Pedro er yngstemann i en familie på tolv i Chiquimula, 205 kilometer fra hovedstaden Guatemala By. I tillegg til å være kronisk underernært, har Pedro hareskår.

Familien har det trangt økonomisk. Faren og de to eldste brødrene til Pedro jobber som dagarbeidere på en gård. Der tjener de 40 queztales eller omtrent 27 kroner om dagen. Det er langt fra nok penger til å dekke alle familiens behov.  

Gjemte bort Pedro

Huset deres er laget av soltørket leire og halm, og mangler toalett. Det består kun av ett rom der alle tolv sover, bor og spiser tett sammen. Det er få hus i nærområdet der familien bor, og alle er husene er like enkle og fattigslige.

– Det er vanskelig å komme frem til området der familien til Pedro bor. Da jeg først kom dit, var det også vanskelig å overtale foreldrene til å gi Pedro muligheten til å få medisinsk hjelp. Foreldrene gjemte Pedro bort fra naboene så de ikke skulle se hareskåret og hvor dårlig form han er i, forteller Maya Orellana, Redd Barnas ekspert på inkludering av barn med funksjonshemminger i Chiquimula-området. 

Foto: Redd Barna/Karen Revolorio
Pedro er en passiv baby med få ferdigheter og evner. Fordi han er underernært, utvikler han seg ikke fysisk, psykisk eller sosialt som andre barn.

Hun møtte Pedro og familien hans på ett av mange Redd Barna-feltbesøk i distriktene i Guatemala for å kartlegge situasjonen for funksjonshemmede barn.

Venter på operasjon

– Pedro er en passiv baby med få ferdigheter og evner. Fordi han er underernært, utvikler han seg ikke fysisk, psykisk eller sosialt som andre barn. Til tross for at han nå er ett år og åtte måneder, har han ikke energi nok til å gå. Det går også lenge mellom hver gang han ler, sier Maya Orellana.

Familien til Pedro har ikke råd til at den lille gutten skal få den operasjonen han trenger for å fjerne hareskåret. De har heller aldri fått noen form for økonomisk hjelp for å få endene til å møtes. 

Redd Barna hjelper nå familien – og spesielt Pedro – med mat. I tillegg lærer vi foreldrene hvordan de kan forbedre ernæringssituasjonen for hele familien. Nå står Pedro på en liste over barn som venter på å operere for hareskår. Operasjonen kan imidlertid ikke gjennomføres før den lille gutten har lagt på seg noen kilo. Kronisk underernæring og lave vekt gjør det foreløpig livsfarlig å gjennomføre operasjonen.

Bare i regionen Chiquimula har Redd Barna registrert 234 barn som er fysisk utviklingshemmet og som lider av underernæring i tillegg.

Her, i dette huset på ett rom, bor Pedro sammen med elleve andre familiemedlemmer.