Foto: REUTERS/Stinger fra AlertNet
Stormen Megi er den verste stormen som har rammet Filippinene på fire år. Den har fått tak til å blåse av hus og lagt 118 000 hjem i ruiner.

Redd Barnas nødhjelpsarbeid er i gang i form av å dele ut pakker med hygiene- og husholdningsutstyr, mat og skolemateriell.

Filippinene

Tyfonen Megi, som rammet Filippinene 18. oktober, forårsaket store skader på 30 000 bygninger og 118 000 boliger. Mer enn to millioner mennesker er rammet og titusener av familier har måttet flykte fra hjemmene sine. Megi er den verste stormen i Filippinene har sett på fire år. Kraftig vind og regn har satt fem av landets provinser i høyeste beredskap og tvunget over 5000 familier på flukt fra sine oversvømmende eller ødelagte hjem. Redd Barna satt i gang nødhjelpsarbeidet og har delt ut 1486 husholdningspakker til familier i Isabel-provinsen nord på Filippinene. 

Vietnam

I Vietnam har oversvømmelser ført til kraftig regn og forårsaket at nærmere 270 000 hus er oversvømt i begynnelsen av oktober. 174 mennesker har mistet livet og totalt er omkring 950 000 mennesker rammet. Redd Barna planlegger nødhjelpsinnsats i de hardest rammede områdene Nghe An og Ha Tinh. Organisasjonen vurderer også behovet for å sette i gang arbeid i Quang Binh. Redd Barna har delt ut 1000 skolepakker til barn så de kan fortsette skolegangen. 1000 pakker med mat, hygieneartikler og husholdningsutstyr er også delt ut, som har kommet rundt 2000 barn til gode. I nær fremtid vil 750 barn i alderen 7-24 måneder få pakker med mat og næringstilskudd som skal dekke deres næringsbehov i to måneder.

Foto: REUTERS/Kham fra AlertNet
Også i Vietnam har tyfonen Megi ført til store oversvømmelser og ødeleggelser.

Kambodsja

I midten av oktober ble 13 provinser i Kambodsja rammet av kraftig regn og vind i løpet av én uke. Uværet skapte store problemer i landet. Åtte mennesker mistet livet og sju ble skadet av stormen, som har ødelagt 125 boliger og en skole. Over 30 000 familier er berørt og mer enn halvparten av familiene sliter med å skaffe seg nok mat. I følge et katastrofeteam som arbeider på provinsnivå er 68 000 hektar med risavlinger ødelagt. 2197 familier er evakuert til tryggere områder og bor nå i telt.

Flere steder er det vanskelig å skaffe rent drikkevann, noe som igjen øker risikoen for utbrudd av diaré og andre sykdommer. Redd Barna arbeider med å nå barna i de hardest rammede områdene og planlegger å hjelpe 400 barn.

Thailand

Rundt den 10. oktober ble 36 provinser i Thailand rammet av oversvømmelser etter kraftig regn. 59 personer har mistet livet, hvorav minst sju er barn. Totalt er 2 700 000 mennesker rammet av oversvømmelsene og av dem er 474 000 mennesker hardt rammet. Hjemmene deres er helt eller delvis ødelagt og de bor på evakueringssentre. Mange skoler holdes stengt og Redd Barna anslår at rundt 1000 barn på 47 skoler er rammet.

Burma

Natt til 23. oktober skylte en syklon inn over Burma. I de hardest rammede områdene er over 400 000 mennesker berørt av syklonen. Mer enn 70 000 mennesker har mistet hjemmene sine i ekstrem-uværet. I Myegon og Kyaukpyu har Redd Barna så langt delt ut ris, bønner og salt til cirka 20 000 mennesker. De neste to ukene planlegger vi å forsyne ytterligere 16 500 husholdninger (det vil si 83 500 mennesker hvorav 40 prosent barn) i tre av de hardest rammede områdene med mat, rent vann, beskyttelse, latriner og vaskemuligheter. 

Foto: REUTERS/Cheryl Ravelo fra AlertNet
I dette evakueringssenteret i Filippinenes hovedstad Manila bor folk som har mistet hjemmene sine i tyfonen Megi nå tett i tett. Som alltid i naturkatastrofer er barna mest sårbare.

Barn rammes hardest

Barna rammes alltid hardest i katastrofer. De som nå er hjemløse lever i midlertidige hjem. Barna risikerer å bli syke på grunn av skittent vann og underernæring. Hundretusener av barn har blitt tvunget til å avbryte utdannelsen sin på grunn av uværet.