Foto: Redd Barna/Lisa Brodshaug
Sondre viser frem hele 32 stempler på sitt ark, etter å ha løpt rundt Eidsvollsbygningen.

Løpet var et samarbeid mellom Eidsvoll 1814 og Redd Barna i anledning 200-årsjubileet for Grunnloven. - Barn og unge er hovedmålgruppen for jubileumsfeiringen. Vi synes derfor det er naturlig å dra linjene mellom den norske grunnloven og den «grunnloven» som gjelder spesielt for barn, nemlig Barnekonvensjonen, sier arrangementsansvarlig ved Eidsvoll 1814, Tanja B. Halvorsen. - Lover og rettigheter som beskytter enkeltmennesket er en viktig del av demokratiet, og vi synes det er viktig å gjøre barn bevisst på at de har rettigheter, og gi dem en mulighet til å kjempe for disse både på egne og andre barns vegne, sier hun.  

Søndag stilte 40 barn til start i barneløpet. På forhånd hadde de inngått avtaler med private sponsorer som stilte med en sum per runde rundt Eidsvollsbygningen. Det var nok en del mammaer, pappaer og besteforeldre som undervurderte hvor mange runder podene kom til å løpe på halvtimen som var avsatt. Bygningen som i 1814 huset Riksforsamlingen, er temmelig omfangsrik, men det hindret ikke ungene i å løpe både 10, 20 og 30 runder.  

Alle har rett til lek og hvile

Foto: Redd Barna/Lisa Brodshaug
Redd Barnas rettighetsslott ble presentert inne i Wergelands hus.

Før selve løpet var det oppvarming både for kropp og hode. Thomas Drefvelin sto nemlig på scenen med fullt band og framførte "Rettighetssangen" - sangen om hvilke rettigheter alle barn i verden har. Etter å ha lært noen strofer fra sangen, fikk barna komme inn i Wergelands hus og bli bedre kjent med Rettighetsslottet. Der ble det slått fast at alle barn har rett til lek og hvile. - Redd Barna vil at barn som har flyktet fra krig skal ha et sted å leke. I dag kan dere løpe for at syriske barn skal få oppfylt denne rettigheten, sa Elin Langli fra Redd Barna.  

Løp 32 runder

Foto: Redd Barna/Lisa Brodshaug
Juliet og Ilayda bidro med til sammen 18 runder for Syria.

- 16 runder ganger 10 kroner, hvor mye er det da? Juliet (5) teller antall løvestempler på løpekortet sitt og myser mot mamma og pappa som står smilende og klare med lommeboka. Søster Ilayda (7) var ikke i form i dag, så det holdt med to runder. Likevel ble det en fin sum i Redd Barna-glasset fra familien på fire. Mamma til Sondre (snart 7) måtte også bla opp, etter at sønnen løp hele 32 runder rundt Eidsvollbygningen. Sekretariatet åpnet for en justering av sluttsummen, men mamma tok det hele med et smil. -Et fint tiltak både for oss og for de som ikke har det så greit, konkluderte hun.  

På forhånd hadde Lions Eidsvoll og Eidsvoll 1814 gått inn som sponsorer med 2500 kr hver. Barna løp inn 7370 kroner. Til sammen ble det altså samlet inn 12370 kroner fra barn i Eidsvoll - til barn i Syria denne dagen. 

- Det er veldig gøy å se hvor flinke barn er til å vise solidaritet med andre barn som ikke har det like bra. Her har vi voksne mye å lære, sier Elin Langli.