Foto: Redd Barna/Heidi Anicete
9 år gamle Justin opplevde tyfonen Haiyan bokstavelig talt på kroppen.

- Jeg har det fint nå. Jeg er glad for at vi endelig kan gå på skolen igjen, selv om taket vårt hjemme er en presenning, og det lekker når det regner. 

9 år gamle Justin var hjemme da Haiyan traff Filippinene 8. november. Haiyan er målt til den sterkeste tyfonen som noensinne har nådd land, og FNs beregninger viser at 14.1 millioner mennesker ble rammet. Fem måneder etter er fortsatt over 4 millioner hjemløse. Justin, to søsken og foreldre mistet alt de eide, og bodde i et skur i flere måneder. Nå har de delvis bygget opp huset sitt igjen.  

Engstelige barn

Foto: Redd Barna/Heidi Anicete
Justin og Jillian sammen med foreldrene og storesøster Janet (14). De har endelig fått bygd opp igjen huset sitt delvis etter tyfonen.

Forrige gang vi snakket med Justins mor Grace, var hun veldig bekymret for hvordan det skulle gå med sønnen. Noen uker etter uværet fortalte hun blant annet om sønnens angst, og at han hadde sluttet å leke.  

- Justin var så redd etter den første stormen, at han rømte av gårde da de neste vindkastene dukket opp, sa hun den gang. - Han løp opp i fjellsiden, og jeg trodde jeg hadde mistet han. Heldigvis gikk det bra, men det er fremdeles mye frykt i han. I alle barna her. De sover ikke, og de leker ikke så lett lenger. Stadig blir de opprørt, og gråter av ingenting.

Fem måneder senere er Grace ved bedre mot. Livet har blitt litt lettere, og mannen hennes har funnet en jobb. 

- Vi overlever

Foto: Redd Barna/Heidi Anicete
Moren var bekymret for Justin i etterkant av tyfonen, og er glad for å se at han nå leker igjen.

- Livet er fortsatt vanskelig, men det er bedre. Vi klarer å få endene til å møtes – vi overlever, forteller hun nå.

– Blant annet har vi et budsjett for mat, og andre ting barna våre trenger. Etter stormen fantes det ikke mat, og vi var helt avhengige av nødhjelpsvarer. Men nå jobber mannen min med gjenoppbyggingen av en oljemølle i byen, sier hun. 

Selv om Grace er takknemlig, møter fortsatt familien utfordringer. Hun mener det største problemet er at familien mistet fiskebåten sin, som var deres fremste inntektskilde. Men det viktigste er at barna har det bra.

Foto: Redd Barna/Heidi Anicete
Jillian og Justin er to av barna som har dratt nytte av Redd Barnas trygge lekeområder på Filippinene.

- Justin og Jillian har det fint nå. De har fått tilbake livsglede og liker å leke igjen. De har til og med begynt å svømme i havet igjen! Det tok lang tid å overvinne den frykten, så det er et positivt tegn.

Der det er trygt å leke

Justin og søstrene Jillian (3) og Janet (14) har vært gjengangere på Redd Barnas trygge lekeområder i San Jose på øya Leyte, mens de ventet på at skolen skulle åpne igjen. I løpet av denne tiden, tødde Justin opp igjen, og fant igjen lekelysten.

- Før skolen startet igjen, var jeg mye i et stort telt, som ble satt opp utenfor skolebygget mitt, forteller han. - Jeg brukte å gå dit hver dag, og jeg likte det kjempegodt, siden det var så mange andre barn der. Vi fikk høre historier, og vi sang og spilte. Der kunne vi leke uten å være redd for skarpe ting på bakken, sier Justin opprømt. 

Redd Barnas trygge lekeområder er ett tiltak for å sikre barns sikkerhet og utvikling i en krisesituasjon. Siden vi allerede hadde programmer på bakken på Filippinene, fikk vi raskt satt opp elleve sånne sentere sammen med UNICEF. Redd Barnas nødhjelpsrespons etter tyfonen Haiyan er planlagt å vare i minst tre år.