Foto: Anas Baba/Redd Barna
Et barn leker nær midlertidige hus som folk nå bor i etter at hjemmene deres ble ødelagt under krigen for ett år siden. Fortsatt lever barn og innbyggere i Gaza i ruiner.

Gutten blir beroliget av en trøstende stemme på den andre enden av telefonlinjen. Men så fortsetter han: - Hvorfor kjenner ingen vår smerte? Jeg vil at ett menneske skal komme og leve i Gaza i bare to timer. Han trenger ikke være her en hel dag, bare to timer for å føle det vi føler. Vi har ikke mat, ingen elektrisitet. Vi har ikke vann. Fremtiden vår er fortapt. Alle barna her trenger psykologisk behandling. Og hvordan skal de leve - alle de barna som har mistet familien sin?

Denne guttens ord, fortalt til en av Redd Barnas krisetelefoner for barn, er opprørende. Samtidig er den hjerteskjærende bønnen hans langt fra uvanlig.

Lidelsene fortsetter

I løpet av de 51 dagene krigen pågikk i fjor, ble mer enn 2200 mennesker drept i Gaza. Minst 551 av dem var barn. 72 mennesker døde i Israel. Seks av dem var sivile. Ett av dem var et barn. Barn på begge sider ble påført enorme lidelser. Og de lider fortsatt.

Foto: Anas Baba/Redd Barna
Barn leker i ruinene av det som en gang var hjemmet deres i Beit Hanoun, en av byene på Gaza-stripen som ble hardets rammet av angrepene fra Israel.

I Gaza ble 100 000 hjem enten sterkt skadet eller lagt i ruiner, det samme ble helsetjenester, skoler og infrastruktur.
 
Om natten hørte barna buldringen fra dronene over store deler av Gazastripen, som strekker seg over et område på 360 kilometer. Buldringen fra dronene ble avbrutt av lyden fra raketter som krasjet inn i bygninger, og som rev hjem og liv i stykker.
 
Disse angrepene etterlot mye mer enn alle bygningene som ligger i ruiner. En generasjon med palestinske barn i Gaza lever nå med enorme følelsesmessige påkjenninger og traumer på grunn av krigen, og fordi lidelsene deres fortsetter. Samtidig rapporteres det om israelske barn som lever i konstant frykt for at krigen skal starte igjen.

Lever i konstant frykt

I løpet av det siste året har nesten 4000 personer fra Gaza og Vestbredden ringt til krisetelefonene drevet av Redd Barna. Denne hjelpelinjen gir psykososial støtte slik at folk skal takle påkjenningene de går gjennom. De fleste som ringer er barn.

Foto: Anas Baba/Redd Barna
En ansatt i Redd Barna går gjennom ødelagte hjem i Shuja'iyya, et nabolag som ble hardt rammet. I Gaza ble 100 000 hjem enten sterkt skadet eller lagt i ruiner, det samme ble helsetjenester, skoler og infrastruktur.

Redd Barna støtter også mer enn 3000 palestinske barn i Gaza med individuell psykososial rådgivning og gruppeterapi hver måned. For de fleste av disse barna er hjemmet nå en campingvogn, et telt eller et delvis bombet hus. De ødelagte hjemmene deres har ennå ikke blitt bygget opp igjen.

Redd Barna har intervjuet barn og familier i Gaza. De følelsesmessige lidelsene er så store at i al-Shoka, et av de hardest rammede nabolagene i Gaza, kom det frem at nesten halvparten av alle barna tisser i senga hver eneste natt. 75 prosent av barna i de hardest rammede områdene tisser jevnlig på seg om natten.

I noen av disse områdene, sa nær 90 prosent av foreldrene vi snakket med at barna deres lever i konstant frykt, og sju av ti barn har ofte mareritt om natten.

Skremmende dagligliv

Disse opprørende tallene er del av Redd Barnas nye rapport "Et levende mareritt: Gaza ett år etter", som lanseres i dag. Jeg ble dessverre ikke overrasket over disse tallene - de bekrefter bare det som barn, våre egne ansatte i Gaza og våre egne øyne forteller oss. Disse barna er traumatisert, og det tar lang tid før de får det bedre. 
 
Nylig fortalte en 12 år gammel jente dette til en ansatt i Redd Barna: - Vi så hjemmene våre bli knust. Jeg gråt, fordi det er der vi har minnene og drømmene våre fra, helt fra den dagen vi ble født. Jeg er redd for at de kan bombe oss igjen. Vi bor i min bestefars hus nå. Minnene mine, bildene, klærne, lekene mine - alt er borte. Jeg klarer ikke leve, jeg føler bare smerte.
 
De konstante påminnelsene om krigen gjør situasjonen verre for disse sårbare barna. Droner og F-16 flyr jevnlig over hodene deres, og det skytes i grenseområdene og til sjøs. Dette skaper et skremmende dagligliv for barn på begge sider av grensen.
 
I dag er det lite håp om at lidelsene i Gaza skal ta slutt. Så lenge blokaden opprettholdes, vil gjenoppbyggingen fortsette i sneglefart. Og krigen vil alltid kjennes nær for barna.

Les rapporten

"WAF.Presentation.Web.WAFTagEDoc" does not implement interface WAFTagProvider.
her.