Foto: Sylvi Bratten/Redd Barna
Fullt hus på samtlige møter, det er mange mennesker i sving under FNs generalforsamling og alle side-arrangementer.

Tirsdag – 464 dager igjen

Det er sol på gatene i New York men i dag har jeg for det meste sett innsiden av møterommene i Scandinavia House. Frokosten ble spist mens jeg lyttet til Sarah Brown som snakket om sitt sterke engasjement for barn og kvinners helse og utdanning. Sarah leder Global Business Coalition for Education og er grunnlegger av A World At School, Hun er gift med britenes eks-statsminister Gordon Brown, som også spiller en svært viktig rolle her på UNGA. Gordon Brown er nemlig FNs spesialutsending for global utdanning, utnevnt av generalsekretær Ban Ki-Moon. Jeg har hatt flere konstruktive samtaler med ekteparet, som er gode samarbeidspartnere og støttespillere for oss som arbeider for at alle barn skal få gå på skole og lære.

Apropos det, så var det en god nyhet som statssekretær i Utenriksdepartementet Hans Brattskar kom med i dag på «Education Countdown»-møtet, at Norge vil holde toppmøte om utdanning i Oslo til våren, trolig i mars

Ingen må tro at vi rekker lunsj på noen av New Yorks fancy restauranter. Rundt lunsjtider i dag skal jeg lede en diskusjon om bærekraftig utvikling og «equity» - lik og rettferdig tilgang. Det er viktige prinsipper som Redd Barna legger til grunn for de nye tusenårsmålene – bærekraftige utviklingsmål - som verdenssamfunnet jobber for å få på plass etter 2015.

Vi ønsker alle å leve i en verden der barna får en rettferdig og lik start på livet, uavhengig av hvilket land de er født i eller hvilken familie de tilhører. Selv om det er sant at mange millioner mennesker har kommet ut av fattigdom, lever atter millioner igjen i uverdighet og fortvilelse. Mange av de aller fattigste barna går fortsatt ikke på skole og har ikke råd til helsetjenester. Gapet mellom rike og fattige, mellom de som har og ikke har, øker. Når verdenssamfunnet blir enige om nye tusenårsmål for 2015-2030, må lik og rettferdig tilgang til skole og helse og annet vi mennesker har rett til, prege innsatsen.

Jeg gleder meg derfor til å moderere debatten mellom Mette Thygsen, nestsjef ved Danida - danske Norad, Paul Gulleik Larsen, seniorrådgiver i norsk UD, Alexandra Yuster direktør ved Unicef, Paula Guillet de Monthox fra SOS barnebyer i Danmark og Geunay Salazar, direktør ved The New School University i New York.

Det er spennende å diskutere de neste målene, men jeg er også svært opptatt av at vi gjør det vi kan for å komme i mål med de åtte tusenårsmålene vi har i dag innen 31. desember 2015. Vi har 464 dager igjen for å få gjort jobben. Og jeg sier det igjen; en virkelig forskjell kan vi gjøre for barn rammet av konflikt og kriser ved å sørge for at de kommer seg på skolebenken.

Foto: Inge Lie
Vi skal lytte til barna. Barn jeg møtte i Sør-Sudan i forrige uke er ikke i tvil. De ønsker alle å gå på skole.

Mandag - Et viktig budskap

På vei til New York og en travel uke! Nok en gang står verdens humanitære kriser og konflikter på agendaen når verdens statsledere, FN og internasjonale organisasjoner som Redd Barna kommer sammen.

Jeg var selv i Sør-Sudan i forrige uke og besøkte landets største flyktningeleir i Awerial, nord for hovedstaden Juba. Se innslag fra NRK Urix. Der har væpnet konflikt og alvorlig matkrise ført til en svært kritisk situasjon for millioner av mennesker. Jeg hadde også møter med landets myndigheter, den norske ambassaden og leder av FNs nødhjelpsarbeid i landet, Toby Lanzer.

Redd Barna mener noe av det aller viktigste vi kan gjøre for barn rammet av krig og konflikt er å gi dem beskyttelse og sikre at de får skolegang. Betydningen av god skolegang for alle barn er et viktig budskap for meg også til møtene i New York.

I skyggen av de store konfliktene som preger verdenssamfunnet jobber mange av oss med FNs langsiktige mål for å bekjempe fattigdom, de åtte tusenårsmålene. I morgen, tirsdag, deltar jeg i flere møter som handler om nedtellingen til 31. desember, 2015, da disse åtte målene skal være oppfylt. Det er 465 dager igjen. Vi kan ikke vente på at verdens kriser skal ta slutt før barn får oppfylt sin rett til skolegang. Situasjonen i Syria er et eksempel på hvordan vi har sviktet. Før krigen gikk nær sagt alle barna på skolen. I dag er Syria nederst på listen over andel barn som går på skole

Når jeg sier vi, så er det mange som har sviktet. Landets myndigheter, de krigende partene som ikke respekterer barns rett til skolegang, og det internasjonale samfunnet som ikke sammen legger nok vekt og ressurser til å sikre utdanning for alle. I dag går mindre enn 2% av all nødhjelp til å gi barna en skolegang, som er under halvparten av det verden har forpliktet seg til å gi. Nå må det internasjonale samfunnet holde det de lover. Det er dette de barna jeg traff i Sør-Sudan selv vil - og dem skal vi lytte til!