Foto: Redd Barna/Kristin Sommerseth
Årets bok til jul kommer fra den kjente forfatteren Anne B. Ragde. Den handler blant annet om hunder.

- Folk bør kjøpe "Livets topp 5" til seg selv, pluss gi den bort i gave, mener Ragde. Selv har hun ledd seg skakk under arbeidet med boka.

På hundecafeen på Pet Shop Girls i Oslo i dag var det samlet mange firbeinte og tobeinte for å overvære Anne B. Ragde lese fra boka "Livets topp 5". Til latter og høylytt bjeffing leste Ragde opp flere lister, blant annet de fem beste tingene ved å ha hund.

Foto: Redd Barna/Kristin Sommerseth
Ragde skrev Livets topp 5 for å gi barn i konfliktrammede land skolegang.

Engasjere seg

Ragde er den fjerde forfatteren som har skrevet en bok til jul for Redd Barna. Tidligere har de kjente forfatterne Jo Nesbø, Knut Nærum og Unni Lindell skrevet bøker for Redd Barna. Det er Aschehoug som utgir bøkene, og som sammen med forfatterne gir alle inntektene til skole til barn som lever i konfliktrammede land.

Siden 2006 har Redd Barna gjennom den internasjonale kampanjen ”ABC redder barna” gitt et bedre skoletilbud til over ti millioner barn i konfliktrammede barn, og gitt over 1,4 millioner barn mulighet til å gå på skole. Anne B. Ragde synes det er flott å kunne bidra til at flere barn får utdannning.

- Det var min tur nå! Når man har et kjent navn og kan generere et godt boksalg, er jo utgangspunktet det aller beste for å kunne gi barn muligheter til å få god skolegang, sier Ragde.

Hun mener forfattere bør engasjere seg i humanitære formål, slik hun gjør med denne boka.

- Det er klart! Alle som har en tydelig stemme i det offentlige rom bør engasjere seg, og utrolig mange gjør nettopp det. Nordmenn har stor giverglede, og det skulle bare mangle så rike som vi er, sier Ragde.

Foto: Redd Barna/Kristin Sommerseth
Ragde møtte chihuahuaen Nemo på boklanseringen i dag.

Bidra til forandring

Boka "Livets topp 5" passer for unge og voksne, og Anne B. Ragde håper mange vil kjøpe den i julegave til hverandre. Boka inneholder Ragdes personlige lister, men også noen tomme lister, som leseren kan fylle ut selv, enten alene, eller i selskap med andre.

- Dette med lister er veldig i tida, det engasjerer, folk syns det er moro, og ingen har likedan liste. De blir lett en del muntre diskusjoner, ja. Vennene mine og jeg lo masse sammen mens jeg skrev denne boka, sier Ragde.

I tillegg til å få folk til å le, håper hun at boka kan være med på å forandre menneskers liv.

- Jeg håper boka kan bidra til at små barn i fattige kår får en mulighet til å bli løftet ut av fattigdom og mangel på fremtidsmuligheter. Å beherske sitt eget språk skriftlig er hundre prosent avgjørende for å kunne komme videre i livet. Og her snakker vi om barn som ikke ser på skole som gørr plikt, men tvert imot som en fantastisk mulighet og et unikt privilegium, sier Ragde.

Anne B. Ragdes 5 grunner til å ha hund:

  1. Man kan snakke høyt med seg selv uten å tro at man har blitt klin gæern.
  2. Man kan slippe en fjert og ALLTID skylde på hunden.
  3. Man kan gå bort til dødskjekke hundeeiere av det motsatte kjønn og umiddelbart begynne å prate helt avslappet og løfterikt.
  4. Man slipper å kaste mat.
  5. Man blir elsket uten å behøve å være det minste elskbar.