Foto: Patrick Willocq / Redd Barna
“Fortiden”. Anjar midlertidige bostedsområde, Bekaadalen, Libanon. Walaa, 11 år, forlot Syria sammen med moren, som var gravid. De hadde ikke tilgang til vann eller mat på grunn av krigen. Hun viser det øyeblikket da skolen ble bombet i stykker.


Franske Patrick Willocq er en fotograf som tenker nytt. Han har bodd i land som DR Kongo og Kina, og dokumentert tradisjoner og skikker sammen med lokale samfunn. Gjennom de spesialkomponerte tablåene har menneskene mer eller mindre fått egne roller i kunsten.

 

Workshop med barna i Libanon

Nylig ba internasjonale Redd Barna ham om å ta bilder som viser livene til barn på flukt; bilder som blir vist i forbindelse med toppmøte om nødhjelp i Istanbul denne uken. Patrick innkalte likegodt barna til workshops med familiene sine. I to uker fikk de fortelle om livene og historiene sine. Deretter laget de tablåer ved hjelp av materialer fra barnas hverdag og lokale håndverkere. Barnas historier er deretter gjengitt som fotokunst – med barna i bildene! Til sammen ble det åtte bilder, fire fra Tanzania og fire fra Libanon.

Foto: Patrick Willocq / Redd Barna

“Reisen”

Nyarugusu-leiren, Tanzania. Barna i Nyarugusu-leiren for burundiske flyktninger spilte en scene der de hadde gått over Burundi-fjellene til fots for å finne beskyttelse i nabolandet Tanzania. Til venstre ser vi Iveye, 6 år, med søsteren Brigitte, 18 måneder, på ryggen. I fem dager gikk Iveye over fjellene, sammen med faren og to søstre. Faren matte passere grensen på hemmelig sted, mens søstrene løp rett forbi grensevaktene.

 

Foto: Patrick Willocq / Redd Barna

“Utdanning”.

Anjar midlertidige bostedsområde, Bekaadalen, Libanon. Hatem, 15 år, har bodd i leiren i fire år allerede. Han gikk på skole de første to årene og drømte om en universitetsutdannelse. Men familien hadde ikke råd lenger. Drømmen om å bli lærer er knust.

 

Foto: Patrick Willocq / Redd Barna

“Malariadoktor”.

Nyarugusu-leiren, Tanzania. Dette bildet viser drømmen til Anicet, en gutt som ønsker å bli malariadoktor når han blir stor. Malaria er den største årsaken til at folk dør i Nyarugusu-leiren, der han bor. Anicet sier; - Jeg vil bli lege slik at jeg kan hjelpe folk. Det ville gjøre meg til en viktig person, og Gud ville velsigne meg for det viktige arbeidet jeg gjør.

 

Foto: Patrick Willocq / Redd Barna

“Drømmen”

Anjar midlertidig bostedsområde, Bekaadalen, Libanon. – Zeina, 11 år, og Samira, 10, er bestevenner og er i et tablå som viser deres fremtidige drømmer. Zeina vil bli kunstner og Samira vil bli prinsesse. Begge jentene flyktet fra Syria som følge av økt vold og bombing. Familien som bodde ved siden av Samira hjemme i Syria ble drept.

 

Foto: Patrick Willocq / Redd Barna

“Barnevennlig område”

Nyarugusu-leiren, Tanzania. Her viser barna noen av de forskjellige lekene de har i Redd Barnas barnevennlige lekeområder i leiren. Jacob, i midten, liker å danse. Han danset  på den lokale markedsplassen i Burundi for å tjene opp nok penger til å betale for flukten til seg selv og besteforeldrene. – Dansen kommer til å hjelpe meg oppnpå målene mine i livet, sier han.

Foto: Patrick Willocq / Redd Barna

“Barnearbeid”

Anjar midlertidig bostedsområde, Bekaadalen, Libanon. Bassam, 12 år, Tamer, 11, Lubna, 16 og Farah, 11 (fra venstre mot høyre), poserer i et bilde som viser hvordan de har det når de må arbeide. Mange syriske barn er tvunget til å hjelpe sine familier tjene penger. Faren til Bassam og Taher kan ikke lenger jobbe etter at en vegg falt over beina hans hjemme i Syria.

Foto: Patrick Willocq / Redd Barna

“Ved”

Nyarugusu-leiren, Tanzania. Esperanse, 15 år, viser hvordan det er for unge kvinner og jenter å lete etter ved til fyring i skogen utenfor leiren. Dette er en farlig oppgave, ikke minst fordi kvinnene ofte blir utsatt for overgrep. Nylig klarte Esperanse å komme unna tre men som forsøkte å ta henne.  – Det er mange farer forbundet med vedsankingen. Vi blir bitt av slanger eller treffer menn som vil ta oss. Da må vi slippe veden og løpe, og mister dermed alt vi hadde spart opp, sier hun.

 

Navnene på barna er endret for deres egen sikkerhet.