Foto: Redd Barna/Sylvia Nabanoba
Mange ønsker å flykte fra det krigsherjede Sør-Sudan, men de er redde for å dra på egen hånd. Derfor har de ventet på at den ugandiske hæren skulle komme med sine konvoier for å hente ugandere. Nå følger det mange kvinner og barn med på militærkonvoiene ut av Sør-Sudan og inn i Uganda.

Det har vært vanskelig for Sør-Sudanesere å komme seg ut av det krigsherjede landet. Men sivile fikk en sjanse til å flykte da den ugandiske hæren dro inn i Sør-Sudan for å evakuere ugandiske handelsmenn som jobber i Sudan. Da militærkonvoien forlot Sør-Sudan, ble sivile som hadde gjemt seg og bilene sine med i konvoien, mens andre som flyktet til fots hoppet opp på lasteplanene til de militære. Slik kom de seg endelig ut av Sør-Sudan og inn i Uganda. Flyktningene forteller at mange mennesker venter på å komme seg over grensen til Uganda, og de sier at folk flykter både på grunn av kamphandlinger og sult.

Barnevennlig senter

Foto: Redd Barna/Sylvia Nabanoba
Her skal Redd Barna bygge opp det barnevennlige senteret, med både et lekeområde og et senter for tidlig læring. En gruppe unge gutter sitter og venter spent på at senteret skal åpne snart.

Nå forventer Redd Barna at tallet på flyktninger skal fortsette å stige. Tirsdag 19.juli kom det mange Sør-Sudanesere med den andre ugandiske militærkonvoien. Kvinner og barn var urolige og redde. Flyktningene hadde med seg mye bagasje, etter å ha forberedt seg i dagevis mens de ventet på konvoien. Idag, torsdag 21.juli, kommer den siste militærkonvoien, og enda flere flyktninger med den.

I regionen Adjumani nord i Uganda er det nå 16 leire som huser flyktninger fra Sør-Sudan. Leiren Pagirinya som åpnet i mai, fikk sine første beboere i juni. Statsministerens kontor har nå gitt Redd Barna et område på 8 km2  for å etablere et barnevennlig senter.

- Vi planlegger å lage et lekeområde for barn, samt et senter for tidlig læring hvor barn mellom 3 og 6 år kan få undervisning. Dette blir det eneste barnevennlige området i leiren så langt, så vi forventer at det kommer veldig mange barn dit, sier Tonny Kasiita, Redd Barnas feltleder for det humanitære arbeidet i Adjumani.

Foto: Redd Barna/Sylvia Nabanoba
Nembu (17) den eldste sitter bakerst, sammen med søstrene Susan (9) foran til høyre, og Alice (6) på venstre side. Foreldrene deres døde i den første krigen i 2013, og jentene har måttet klare seg på egen hånd. De er glade for nå å ha kommet seg til Uganda. - Jeg vil gjerne gå på skole her, sier Nembu.

De fleste er barn

Av flyktningene fra Sør-Sudan er nesten 65 prosent barn. Redd Barna holder nå på å sette opp gjerder rundt det barnevennlige området for å sikre barnas trygghet og foreldrenes tillit.

- Vi skal også følge opp og støtte barn som har kommet bort fra foreldrene sine, eller barn som har flyktet alene. Vi skal dele ut klær, tepper, myggnett, fat, såpe og hygieneartikler. Vi håper at når barna får muligheten til å leke og være sammen, og i tillegg får rådgivning og psykososial støtte, så vil de glemme redslene de har vært gjennom og kan forsøke å leve som normalt igjen, sier Kasiita.