Foto: Redd Barna
Siden desember i fjor er 450.000 barn tvunget på flukt i Idlib-provinsen nordvest i Syria.

Hele 450.000 barn er tvunget på flukt siden desember 2019 som følge av eskaleringen i krigshandlinger i nordvestlig Syria.

Hjelpearbeidere i Hurras Network, en av Redd Barnas partnerorganisasjoner i Syria, forteller om grusomme ulykker og tilstander i leirene.

  • To søstre, som var fire og tre år gamle, døde da deres telt tok fyr. Varmeapparatet var ødelagt. Den gravide moren fikk også skader.
  • En 14-år gammel gutt som bodde med familien sin frøs i hjel som følge av minusgradene.
  • To jenter, ti og tre år gamle, døde av kvelning som følge av bruk av varmeapparatet i teltet.
  • En ett-åring og et barn på bare syv måneder døde av kuldesjokk.
Foto: Redd Barna
Leirene er overfylte og kalde vinterstormer gjør tilstanden på bakken veldig krevende for flyktningene i området.

Alvorlig humanitær krise

 - Idlib-området er nå rammet av en veldig alvorlig humanitær krisesituasjon som vi lenge har fryktet og advart mot, sier Linda Perez Bukåsen, Redd Barnas regionleder for Midtøsten.

- Redd Barna er spesielt bekymret for de minste. Leirene er overfylte og kalde vinterstormer gjør tilstanden på bakken veldig krevende for flyktningene i området. Mange av dem har blitt drevet på flukt gjentatte ganger, og de har lite ressurser tilgjengelig fra før av.

- Disse menneskene befinner seg nå i en veldig vanskelig situasjon, og flere forsøker som best de kan å søke tilflukt hos familie og venner både i og utenfor leirene. Mange har ikke mer enn en teltduk som beskytter mot kulden, forteller Bukåsen.

Inhumane boforhold

I løpet av tre dager i februar flyktet 145.000 mennesker mot grensen til Tyrkia, de fleste kvinner og barn. 80.000 mennesker sover under åpen himmel.

13-år gamle Mira sier:

- Jeg liker ikke snøen i leiren fordi det er veldig kaldt og både jeg og min søster ble syke. Deler av teltet kollapset på grunn av vekten av snøen. Jeg hadde ikke klær eller tepper som kunne holde meg varme. Jeg vil gjerne ha noen sko så jeg kan leke i snøen med vennene mine.

Foto: Redd Barna
Redd Barnas partnere sørger for at familiene får livreddende nødhjelp i form av tepper, telt, kokekar og gygieneartikler.

En fjerdedel av befolkningen på flukt

Redd Barna ber alle parter i konflikten om å respektere internasjonal humanitær rett og beskytte skoler, sykehus og annen sivil infrastruktur mot angrep. Sårbare barn krever et spesielt hensyn.

I Idlib er mer enn 40% av skolene stengt på grunn av ødeleggelser, og 3700 lærere er tvunget på flukt.

- Vi har ikke sett større flyktningstrømmer over så kort tid i Syria siden konflikten i landet begynte for nesten ni år siden. Bare i Idlib-provinsen har rundt en fjerdedel av alle som bor i området blitt drevet på flukt de siste par ukene, og rundt åtti prosent av disse er kvinner og barn, sier Bukåsen.

Foto: Redd Barna
- Det er fremdeles mulig å gjøre en humanitær innsats for å hjelpe de som er drevet på flukt i området, men vi må hele tiden jobbe raskt og tilpasse oss en stadig skiftende og krevende situasjon på bakken, sier Redd Barnas regionleder Linda Perez Bukåsen.

Livreddende nødhjelp

Redd Barna jobber sammen med en rekke samarbeidspartnere i nordvestlige deler av Syria for å gi hjelp og beskyttelse til de som er drevet på flukt.

- Vi sørger for at barn og familiene deres får tilgang på livreddende nødhjelp i form av tepper, telt, kokekar og hygieneartikler. I tillegg har vi fått på plass tiltak som sikrer at barna får gå på skole og at de får den beskyttelsen de trenger, og vi arbeider for at nyfødte barn og ammende mødre får egen oppfølging, sier Bukåsen.

- Det er fremdeles mulig å gjøre en humanitær innsats for å hjelpe de som er drevet på flukt i området, men vi må hele tiden jobbe raskt og tilpasse oss en stadig skiftende og krevende situasjon på bakken.

Barn spesielt sårbare

- Barna er spesielt sårbare for bombeangrep som rammer sivile i området. Disse angrepene skaper mye frykt og er en stor psykisk belastning for barna. Mange barn er også blitt drept eller skadet av kamphandlingene.

- I tillegg er de minste veldig sårbare for kulden og en økende matmangel, og situasjonen deres har blitt forverret av at flere skoler har blitt stengt og helsetilbudet kollapset som følger av kamphandlinger den siste tiden. Når skolene stenger mister barna det lille de har av trygghet i hverdagen, og det bidrar til å gjøre vondt verre. Sett under ett er situasjonen veldig alvorlig, forteller Linda Perez Bukåsen.

Syria verst for barn

I den nylig publiserte Redd Barna-rapporten «Stop the War on Children – Gender Matters” topper Syria som det verste konfliktlandet å bo i for barn. Hele 99% av barna er rammet av konflikten. Les om rapporten her.

Halvparten av alle landets barn har kun kjent til krig, og har aldri opplevd fred.

Støtt vårt arbeid i Syria