Foto: Redd Barna/Ingrid K. Lund
Situasjonen i Andesfjellene i Peru er nå så ille at familier ikke lenger kan prioritere barnas velferd og helse.

Livet på 4000-5000 meters høyde i Andesfjellene i Peru har alltid vært tøft. Vinteren er lang og minusgradene mange. De siste årene har imidlertid temperaturene sunket stadig mer. Og klimaendringene har gjort vintrene lenger og hardere. For menneskene som bor i de fattige landsbyene i fjellene sør i Peru blir situasjonen stadig vanskeligere.

For fjerde år på rad kom vinteren tidligere enn vanlig i 2009. Allerede nå er det faretruende kaldt i Peru – som har vinter når vi har sommer i Norge. Landets klimaeksperter melder om stadig kaldere temperaturer, sterkere vinder og flere flommer i Andesfjellene.

For bøndene som prøver å livnære seg ved å dyrke jorda og alpakka- og lamahold, har klimaendringen katastrofale konsekvenser. Først døde husdyrene og nå dør barna i et alarmerende tempo, melder den velrenommerte britiske avisen The Observer. Særlig regionene Huancavelica og Puno er hardt rammet.

Slår alarm om barnas situasjon

Foto: Redd Barna
Livet blir stadig tøffere for barna i Andesfjellene i Peru.

Redd Barna slår også alarm om de vanskelige livsforholdene i de peruanske fjellene, som stort sett er bebodd av urfolk.

– Situasjonen i Andesfjellene i Peru er nå så ille at familier ikke lenger kan prioritere barnas velferd og helse. Alt dreier seg nå om at husdyrene skal overleve – både for familiene selv og for bistandsorganisasjonene som prøver å bedre situasjonen, sier Redd Barnas direktør i Peru, Teresa Carpio.

Stadig flere barn rammes av lungebetennelse, bronkitt og sult. I Huancavelica – der 80 prosent av befolkningen lever under fattigdomsgrensen – har antallet tilfeller av luftveissykdommer hos barn steget med 30 prosent siden 2007. Og matvareproduksjonen har falt med 44 prosent. 

Barnedødeligheten øker

Foto: Redd Barna/Ingrid K. Lund
Redd Barna frykter nå at barnedødeligheten i de høytliggende områdene av Peru vil øke ytterligere i år.

Redd Barna frykter nå at barnedødeligheten i de høytliggende områdene av Peru vil øke ytterligere i år. Her dør nå ett av ti barn før de fyller ett år. Bare i vintermåneden mai døde 300 barn i Puno på grunn av den ekstreme kulden og is-stormer, ifølge offisielle tall.

– Når situasjonen blir så desperat som den er her, kan barn lett bli de siste til å få den oppmerksomheten de så sårt trenger – inntil det er for sent, sier Teresa Carpio.

For å bedre på situasjonen gir Redd Barna livsviktig helsehjelp til barna i de kulderammede delene av Peru. Vi hjelper også fattige bønder med å opprettholde livsgrunnlaget og få en inntekt. Redd Barna har arbeidet i Peru siden 1980.