Patrick (3) og Fanta (4) står i det som er igjen av gaten deres i Freetown, Sierra Leone. Begge mistet hjemmet sitt i katastrofen.


Døde kropper ligger fremdeles i vannkildene, og utbrudd av diaré, malaria og andre dødelige sykdommer øker risikoen for en ny krise. Foreløpig har det som blir omtalt som en av de verste flomkatastrofene i Afrika noensinne gjort rundt 3000 mennesker hjemløse, hvor halvparten er barn. Og mens regnet fortsetter å falle, ligger mange familier på gulvet i skoler og moskeer, uten seng, tepper eller myggnetting.
 
-  Denne tragedien har allerede tatt livet av mer enn hundre barn. Det er vårt ansvar å sikre at tallet ikke stiger, sier Sasha Ekanayake, Redd Barnas landdirektør i Sierra Leone.
 
-  Vi må gjøre alt vi kan for å forhindre spredning av dødelige vannbårne sykdommer, som kolera og diaré. Vi vet at vannforsyningene er blitt forurenset og at barn sover uten myggnetting eller tepper. Forholdene er kritiske for barns helse, og en ny nødsituasjon kan raskt oppstå.

Situasjonen svært kritisk for barn

122 barn er bekreftet døde, ifølge Connaught Hospital, og 600 personer er fortsatt savnet. Så langt er det meldt om 125 foreldreløse barn, og det forurensede vannet gjør at myndighetene må vurdere utgassing av områder hvor døde kropper blir liggende i oversvømte hus.

Fatimata (12) og søskenbarnet Abie (14) sitter på det som er igjen av Fatimatas hus. Hennes far døde i det han prøvde å redde familien sin fra katastrofen som rammet Sierra Leone 14. august.

Redd Barna distribuerte fredag tusenvis av sanitære- og hygieneartikler til mennesker berørt av katastrofen. Organisasjonen gir også rådgivning og støtte til barn og familier, i koordinasjon med myndighetenes innsats.

Ber om hjelp

Jordskredet som rammet Regent-området like utenfor Freetown har forårsaket store skader på områdets vannrør og pumpesystem. Som et resultat har flere områder vært uten drikkevann og kroppsvask siden mandag. Flere brønner og borehull er også forurenset, ifølge myndighetene.

Bintu viser det som er igjen av huset hennes i Sierra Leone.

Myndighetene ber nå om klær for å beskytte hjelpearbeiderne mot spredning av sykdommer og ytterligere forurensning, og arbeider på spreng for å finne husly til barn og deres familier. De fortsetter samtidig kartleggingen av krisens omfang, hvor dødstallene fortsetter å stige.