Foto: Redd Barna/ Luca Kleve-Ruud
"Jeg har vært gravid fire ganger. Datteren min døde da hun var åtte måneder, de to neste under fødselen. Nå nyter jeg hvert øyeblikk med lille Mohammad. "

Kampanjen og rapporten er enstemmig i sitt budskap: Verden har skrikende mangel på kvalifiserte helsearbeidere. Skal vi klare å redusere nyfødtdødeligheten må vi satse på utdanning av flere jordmødre. Rapporten viser at hvert år dør 1 million barn før de rekker å bli et døgn gamle. 287 000 kvinner dør som følge av komplikasjoner under graviditet og fødsel. Verden mangler 4,3 millioner helsearbeidere, hvorav 350 000 jordmødre. 

I Norge tar vi det for gitt at en kvalifisert helsearbeider er der for oss når vi trenger det. I mange land utgjør mangelen på helsearbeidere, og spesielt jordmødre, en stor risiko for mor og barn. Vi har valgt å la 12 mødre og fedre fra hele verden fortelle sine historier rundt svangerskap, fødsel og tiden etterpå. Alle har de til felles at de har hatt forventninger og bekymringer knyttet til svangerskapet, men det som skiller glede fra sorg er ofte hvorvidt det har vært kvalifiserte helsearbeidere til stede i en sårbar fase. 

Les historiene her > 

Norge har gjort en god innsats for barne- og mødrehelse internasjonalt, men ikke prioritert en nødvendig satsning på helsearbeidere. Gjennom underskriftskampanjen «9 måneder igjen» krever vi nå at den norske regjeringen investerer mer i helsearbeidere for å forhindre at mødre og barn i fattige land dør. Underskriftene skal overrekkes regjeringen i oktober. 

En kvalifisert helsearbeider kan utgjøre forskjellen på liv og død. En kvinnes «9 måneder» skal være preget av forventning og glede uansett hvor i verden hun bor. Gi din signatur i dag og støtt oss i kampen for flere livreddende helsearbeidere.

 

Se kampanjefilmen: