Foto: Redd Barna/Luca Kleve-Ruud
De fleste flyktningene i Libanon bor i vertsfamilier. Tusenvis av libanesere har åpnet hjemmene sine for syrerne som kommer over grensen. Her er noen av dem i et hus nord i Libanon.

Over 2.6 millioner mennesker har flyktet fra Syria. 1 million av dem bor i Libanon. Dette tilsvarer nesten 200.000 barn under 4 år og nesten 500 0000 skolebarn. Det bor rundt 4.4 millioner libanesere i Libanon, og Redd Barna er bekymret for landets utvikling. 

- Borgerkrigen i Syria er den største humanitære katastrofen siden andre verdenskrig, sier Redd Barnas generalsekretær Tove Wang. - Det er uakseptabelt at Jordan, Libanon og de øvrige nabolandene til Syria alene må ta ansvaret for menneskene som har greid å flykte fra krigen. Nå må Norge vise solidaritet og åpne opp for langt flere syriske flyktninger enn vi gjør i dag. Barn er i en desperat situasjon og trenger vår hjelp. 

- Norge må også styrke sin humanitære bistand til Libanon og oppfordre andre land til å øke sin bistand kraftig. Barna lider. De trenger både mat, husly, helsetjenester og skolegang, fortsetter Wang. 

Sprengt kapasitet i Syrias naboland

Foto: Redd Barna/Dalia Khamissy
Ei syrisk jente tegner i Redd Barnas trygge lekeområder i Baalbek, Libanon. Beregninger viser at det vil bo rundt 500 000 syriske skolebarn i Libanon i september 2014.

Den store flyktningstrømmen fører til en rekke vanskeligheter i Libanon: Mer enn 85 % av flyktningene bosetter seg i områder av landet, der flertallet av befolkningen lever for under 4 dollar daglig. Belastningen på Libanons infrastruktur er stor, og øker for hver dag. Prisene på mat, husleie og andre basisvarer stiger. Samtidig ankommer tusenvis av syriske flyktninger hver dag med desperat behov for mat, beskyttelse, rent vann, helse og utdanning. Barn er sultne, redde og traumatiserte.

- Se for deg at 1 million flyktninger ankom Norge i løpet av kort tid; traumatiserte, uten noe sted å bo og uten skole for sine barn, påpeker Tove Wang. - Tenk om Norge skulle tilby flyktningene både hus, helsetjenester og utdanning. Libanon fortjener ros for den generøsiteten de viser for syriske flyktninger. Det minste Norge kan gjøre er å ta imot flere syriske flyktninger og fortsette å øke sin sterke bistand. 

- Det er viktig at Norge nå går foran med et godt eksempel og øke antall kvoteflyktninger. Hvis ikke vi som ett av verdens rikeste land kan vise solidaritet - så hvem? Hvis ikke nå når vi ser en av de største humanitære katastrofene siden 2. verdenskrig - når da? spør hun.