Foto: Redd Barna/Mamane Sani Yahaya
Harira og Chaibou sammen med tre av sine fem barn. På grunn av pengestøtten kan han nå være hjemme med resten av familien. Og barna får igjen tre måltider om dagen.

Harira (25) er gift med Chaibou (32) og mor til fem barn. De to eldste er gamle nok til å gå på skolen, men familien har ikke råd til å sende dem dit. Familien hennes er en av de fattigste i landsbyen.

Alle pengene de tjener får de ved å selge pinner og strå. I snitt gir det familien i underkant av ti kroner i uken. I tillegg dyrker de hirse til eget bruk.

I år har innhøstningen vært spesielt dårlig. I løpet av et vanlig år produserer familien 30-35 bunter med hirse (en bunt veier 15 kilo), men det siste året har de bare høstet sju bunter som veier ti kilo hver.

– Dette er det verste året jeg har opplevd siden vi giftet oss, sier Chaibou.

Mennene drar til Nigeria

Som et resultat av den dårlige avlingen måtte Chaibou som familiens overhode reise til nabolandet Nigeria på jakt etter jobb for å skaffe pengene familien trenger for å kjøpe nok mat til å overleve. Den turen tar han så å si hvert år. Men den usedvanlig dårlige innhøstingen gjorde at han måtte reise hjemmefra mye tidligere enn vanlig for at familien ikke skulle sulte.

Foto: Redd Barna
Her står kvinnene fra de fattigste familiene i landsbyen Gabaouri i Niger i kø for å få utdelt kontanter av Redd Barna.

– Jeg måtte dra til Nigeria allerede i januar. Nå er sikkerhetssituasjonen der verre enn vanlig. Likevel dro jeg. Som far har du ikke noe annet valg når barna dine sulter. Det gjorde dypt inntrykk på meg da en bombe eksploderte mindre enn en kilometer fra der jeg bodde i Nigeria. 50 mennesker ble drept og sju alvorlig skadet i den eksplosjonen, forteller Chaibou.

Deler ut kontanter

Takket være Redd Barnas nødhjelpsprogram der vi deler ut kontanter til de mest sårbare familiene i Niger, kunne Chaibou for et par uker siden reise hjem igjen fra Nigeria.

Å dele ut penger til de fattigste og mest sårbare familiene på denne måten er en svært effektiv form for nødhjelp. Familiene får stor grad av kontroll over eget liv fordi de selv handler inn den mest nødvendige maten. Samtidig bidrar de til å holde liv i de lokale markedene.

– Uten pengene fra Redd Barna hadde jeg fremdeles måttet vært i Nigeria til tross for den farlige situasjonen der. Vi er veldig takknemlige for den økonomiske støtten til de fattigste familiene i landsbyen. Uten den vet jeg ikke hvordan folk skulle kommet seg gjennom problemene nå, sier Chaibou.

Foto: Redd Barna/Inge Lie
– Utdeling av kontanter er en veldig effektiv form for hjelp. Når familier har kuttet ned måltidene til ett om dagen og strever med å overleve, ser vi at de bruker pengene på mat, sier Redd Barnas nødhjelpssjef Søren Pedersen, som nylig har vært i Niger.

Effektiv nødhjelp

Pengene fra Redd Barna gjør at Harira kan kjøpe den hirsen hun, mannen og barna trenger for å overleve frem til neste innhøstning. Familien får en ny pengesum utdelt hver måned.

– Den dagen vi fikk utdelt penger av Redd Barna var det feriestemning for hele landsbyen. Alle kjøpte korn og landsbyen våknet til live. Du kunne høre glade barnestemmer hele natten, i motsetning til kveldene før pengeutdelingen, forteller Harira.

Pengestøtten gjør at hun nå ser lysere på fremtiden. Det aller viktigste er at hun nå kan gi barna den maten de trenger uten å bli akutt underernærte.

– Denne støtten gjør at vi har råd til å gi barna våre tre måltider om dagen. Før kunne vi bare gi dem to måltider om dagen, sier Harira.