Foto: Redd Barna
Stormen har ført til enorme ødeleggelser.

– Flom og skittent vann forårsaket av stormen utgjør en enorm trussel for de som overlevde orkanen, inkludert tusenvis av barn. Rent vann og medisiner til de verst rammede områdene i løpet av de neste dagene er vår viktigste prioritet, sier Krishnan, som understreker viktigheten av at det tas raske avgjørelser.

– Akkurat nå er 1,4 million mennesker i behov for akutt humanitær hjelp. Livreddende tiltak som medisiner, rent vann og tilstrekkelig informasjon er helt avgjørende. Det som trengs er raske beslutninger og sterk lederlse, sier hun. Sammen med den lokale organisasjnen Prodev er Redd Barna i gang med matutdeling.

Foto: Redd Barna
De fleste broene i Haiti ble ødelagt av stormen og foreldre må bære barna sine over elven for å forsøke å komme seg i sikkerhet.

 

Vinden ødela 90%

Vinden forårsaket de største skadene og ødela tusenvis av bygninger i Haiti før helgen. Enkelte steder har orkanen blåst 90% av boligene til bakken.

- Den viktigste oppgaven er å sørge for at tusener av barn som er hardt rammet får den førstehjelpen de trenger, sier Kevin Novotny, Redd Barnas landdirektør i Haiti.

Mer eller mindre samtlige hus i områder der Redd Barna jobber i sør og sørvest er ødelagt, inkludert 27 skolebygninger. Flerre dager etter at orkanen rammet fattige Haiti hardt er utdeling av vann og mat, samt et tak over hodet for de aller minste, de viktigste prioriteringene til Novotny og hans medarbeidere.

Så mange som fem millioner mennesker ble trolig rammet av orkanen før helgen, og det anslås at 300.000 mennesker er i behov for humanitær nødhjelp. Tallet på omkomne er trolig passert 1000.

Orkanen ødela trær og infrastruktur, inkludert strømforsyningen. Naturkreftene ødela også avlinger og tok livet av husdyrene.

Foto: Redd Barna
Stormen har ført til flom og oversvømmelser i alle de store elvene.

 

Tilbake til skolen

Redd Barna har vært tilstede på øya i over 40 år og har støttet befolkningen gjennom mange naturkatastrofer tidligere. Vi støtter 131 skoler i landet, hvorav 27 i de sørlige regionene der orkanen Mathew traff hardest, og 39 i hovedstaden Port-Au-Prince. Vi samarbeider også med lokale partnere, inkludert myndighetene, for å sikre rent vann, gode sanitære forhold og helsetiltak for mødre og nyfødte. 50.000 mennesker lever fortsatt i midlertidige boliger etter jordskjelvet i 2010.

Det er stor bekymring for at kolera og vannbårne sykdommer skal bryte ut blant de som nå er uten tak over hodet, og der vind og flom har ødelagt vann- og avløpssystemer.

- Befolkningen trenger medisiner, mat og vann, deretter materialer til å kunne sette i stand husene sine igjen, sier Bjørn-Richard Monsen, regionansvarlig for Mellom-Amerika og Karibia på Redd Barnas kontor i Oslo. Han sier at skoler blir brukt som evakueringssentre og midlertidig ly for mange, noe som gjør at heller ikke skolene fungerer.

- Det som haster mest nå for barnas del, i tillegg til mat og vann, er å forebygge kolera, få barn tilbake på skolen og skape trygge områder for barn, sier Monsen.

Ønsker du å støtte vårt arbeid på Haiti kan du send sms NØDHJELP til 2434 for å gi 200 kr, eller bruk konto: 8200 01 03000 og merk med "Nødhjelp".