Foto: Redd Barna
– Jeg er så lykkelig nå! Jeg takker Gud og Redd Barna for at barna mine fremdeles lever, sier Huldah og klemmer til seg barna Christiania (5) og Isata (halvannet år), som begge har vært rammet av koleraen som herjer Sierra Leone.

Tolv av Sierra Leones 13 distrikter er rammet av epidemien, og i august erklærte regjeringene situasjonen som en nasjonal krise.

Huldah er firebarns mor og forsørger familien sin ved å selge småting i hjembyen Aberdeen i Sierra Leone. Mannen hennes Moses er tidligere sikkerhetsvakt, men nå er han arbeidsledig.

Hver morgen gjør derfor Huldah tre av de fire barna klare for skolen, før hun skynder seg avgårde til markedet for å kjøpe ting hun kan selge fra den lille boksen hun eier på en av byens hovedgater.

Foto: Redd Barna
Redd Barna har startet en rekke helsesentre rundt om i Sierra Leone.

Livstruende sykdom

To av døtrene til Huldah, Christiania (5) og Isata (halvannet år) var blant de første pasientene som fikk behandling ved Redd Barnas koleraklinikk i Aberdeen. Christiana ble først rammet av diaré midt på natten en fredag midt i september mens mesteparten av nabolaget sov. Huldah våknet av at datteren gråt og klaget over akutte magesmerter. Huldah mistenkte raskt at Christiania hadde fått kolera.

– Plutselig begynte hun å kaste opp, og det var da jeg begynte å frykte at hun hadde kolera. Jeg begynte også å gråte. Jeg fikk umiddelbart mannen min til å følge oss begge til Redd Barna-klinikken så de kunne behandle barnet mitt så jeg ikke kom til å miste henne, forteller Huldah.

Fordi hun kjente igjen symptomene for kolera og var så rask med å få Christiania til behandling, kom datteren hennes fort på bedringens vei.

– Jeg trodde problemene var løst. Men jeg begynte å gråte på nytt da min yngste datter Isata begynte å kaste opp og få kraftig diaré. Heldigvis fikk sykepleieren hjulpet henne også raskt. Så nå er begge barna friske igjen, sier Huldah.

Foto: Redd Barna/Aubrey Wade
Tolv av 13 distrikter i Sierra Leone er nå rammet av kolera. Redd Barna jobber også i det 13 distriktet for å forhindre at koleraen sprer seg også dit. Det er Kailahun, hvor dette bildet er tatt.

Skittent drikkevann

Hun vet også hvordan barna hennes fikk kolera. De ble syke fordi familiens eneste kilde til vann er nabolagets brønn, hvor vannet ikke er skikkelig renset.

– Vannet her er skittent. Vi har ikke tilgang til vann i rør slik som de rike har det, sier Huldah.

Hennes største bekymring er hvordan hun skal klare å dekke barnas grunnleggende behov. Stundom blir hun liggende våken om natten for å gruble over hvordan hun skal kunne skaffe barna det de trenger for å klare seg.

– Jeg er så lykkelig nå! Jeg takker Gud og Redd Barna for at barna mine fremdeles lever. Barna er kilden til min lykke. Det er mye stress i livet mitt. De eneste gangene jeg griper meg selv i å le, er når jeg er sammen med barna. Det er grunnen til at jeg gråt da barna mine fikk kolera. Jeg var redd for at de skulle dø. Og så fikk de legehjelp uten at det kostet meg ett øre, sier Huldah.

Nødhjelpen godt i gang

Redd Barna samarbeider med Sierra Leones helsemyndigheter med å gi medisinsk hjelp til de smittede og å forebygge smitte gjennom informasjonsarbeid. Vi deler også ut utstyr som folk kan bruke til å rense skittent drikkevann.

Totalt planlegger vi å nå 268 500 mennesker med nødhjelpen vår.