Foto: Redd Barna/Benedicte Kurzen
En Redd Barna-ansatt tar seg av en gutt som har kommet bort fra foreldrene sine under flukten.

Den demokratiske republikken Kongo er rammet av en ny krise. Til tross for at landet huser verdens største styrke av FNs fredsbevarende soldater, har kampene i provinsen Nord-Kivu blusset kraftig opp igjen de siste månedene.

En opprørsgruppe kjemper innbitt mot kongolesiske regjeringsstyrker og FN-styrkene. Siden april har krigshandlinger drevet mer enn 200 000 nye mennesker på flukt.

– Familier som har blitt tvunget til å flykte fra hjemmene sine går i dagevis mens de bærer med seg alle eiendelene sine. Mens de er på vandring er barna i fare for å komme bort fra foreldrene, sier Ashley Sarangi, som leder Redd Barnas nødhjelpsoperasjon i DR Kongo. 

Vannmangel fører til sykdommer

Fordi det er tørketid nå, er det lite rent drikkevann å få tak i for familiene på flukt. Når sanitærforholdene i tillegg er dårlige, blir faren for sykdommer stor.

Foto: Redd Barna/Joe Hall
Forholdene i leiren for internflyktninger i Goma er elendige. Leiren er fylt til randen og tilbudet om helsehjelp, tak over hodet, mat, beskyttelse og grunnleggende utdanning er ikke i nærheten av å fylle behovet.

– Vi ser en økning i antall tilfeller av diaré, særlig blant barn under fem år. I tillegg fører alt støvet til at mange får luftveisproblemer. Jo lenger familiene er på flukt uten tilgang til helsetjenester, jo mer prekær blir den humanitære krisen, sier Sarangi.

For mange av familier er dette den tredje gangen væpnede konflikter tvinger dem på flukt siden midten av 1990-tallet. Noen flykter over grensen til Rwanda og Uganda, men flertallet av flyktningene går mot en eksisterende leir i utkanten av Goma.

Elendige forhold i leiren

– Når titusener av mennesker nå flykter fra konflikten, er barna spesielt sårbare. Vi er veldig bekymret for sikkerheten og velferden til barna som er rammet av denne krisen. De risikerer å bli utnyttet som billig arbeidskraft, bli seksuelt utnyttet, bli syke på grunn av manglende tilgang til mat og helsetjenester og å droppe ut av skolen. I tillegg er barna sårbare for psykiske problemer som følge av stresset og redslene de opplever på flukt, sier Sarangi.

Foto: Redd Barna/Kate Holt
Harde kamper har drevet mer enn 200 000 mennesker på flukt siden april i år. Hvis volden fortsetter, kan resultatet bli full krise i Nord-Kivu, frykter Redd Barna.

Brorparten av de som bor i leiren er kvinner og barn. På grunn av alle menneskene som strømmer til Goma er leiren er nå fylt til bristepunktet.

Det er en prekær mangel på grunnleggende tjenester der; tilbudet om helsehjelp, tak over hodet, mat, beskyttelse og grunnleggende utdanning er ikke i nærheten av å fylle behovet. Redd Barna er også bekymret over den store utbredelsen av seksuell vold i leiren.

– Vi trapper raskt opp nødhjelpen og er på plass i leirene. Der gir vi livreddende behandling til de mest underernærte barna. Vi sikrer også at barna har trygge områder å oppholde seg og at de får fortsatt utdanningen sin, sier Ashley Sarangi.