Foto: REUTERS/Emmanuel Braun fra AlertNet
Soldater som støtter valgvinner Alassane Ouattara gjør seg klar til en ny runde med kamper i Abidjan.

– Vi er samlet i kjelleren alle sammen. Vi har ikke elektrisitet, og det er ikke noe lys. Det er skyting overalt. Det er vanskelig å vite hva som skjer; vi har verken internett eller radio. Vi sitter i mørket og venter, sier en av Redd Barnas ansatte i Abidjan, som av sikkerhetshensyn må forbli anonym.

En annen Redd Barna-medarbeider bor i bydelen Plateau i Abidjan sentrum. Her har noen av de hardeste kampene utspilt seg de siste dagene. Mange familier har sittet inne i husene sine i dagevis, og mangel på mat og vann har vært et stort problem. 

Akutt mangel på vann og mat

– I dag tidlig var det mange menn og kvinner med bøtter som dristet seg ut til bensinstasjonen på andre siden av gata for å hente vann. Det var før portforbudet trer i kraft klokken 12. Familier over hele Abidjan prøver å lagre vann når de kan. Den delen av byen der vi bor, har vært uten vann i tre dager nå. Vi er heldige som har hatt et vannlager som vi kan rasjoner ut vann fra, forteller den andre Redd Barna-medarbeideren.

Foto: Redd Barna/Glenda Gordon
Mer enn 46 000 ivorianere har flyktet over grensen til nabolandet Liberia. Her i Beatuo leker barn fra Elfenbenskysten sammen med lokale liberiske barn i en av Redd Barnas barnevennlig områder, hvor barna kan bearbeide traumer i lek med jevnaldrende.

Folk er ute før seks om morgenen for å stille seg i kø i håp om å få tak i vann og mat til familiene sine i de få butikkene som ikke holder stengt. Åpningstiden er bare fra ti og frem til portforbudet inntrer klokka 12, så ventetiden blir lang.

Traumatiserte barn

Nord i Elfenbenskysten, i byen Bouaké, har tatt imot flere hundretusener av mennesker som er på flukt fra de kraftige kampene i Abidjan de siste ti dagene. Her fortsetter Redd Barna med nødhjelpsarbeidet.

– Jeg har møtt barn som har flyktet fra Abidjan som bærer tydelig preg av traumer etter de dramatiske opplevelsene de siste dagene. Mange av dem har hørt skuddvekslinger og eksplosjoner i dagevis. Mange har også vært vitne til plyndringer, drap og skyting. De var hele tiden redde for når og hvor neste kule ville falle, sier Laurent Duvillier, Redd Barnas talsmann i Bouaké.

I Treichville i Abidjan sover barna på matter. Her har familier søkt tilflukt mot skytingene og eksplosjonene som foregår i bygatene.

Mange av familiene som har flyktet til Bouaké bor i kummerlige kår. Opp mot 80 mennesker søker ly i ett og samme hus bygget for én familie. Redd Barnas team jobber nå døgnet rundt for å dele ut sovematter, bøtter, bestikk, tallerkener, hygieniske artikler, leker og skolepakker. Vi gir også psykososial støtte til barna så de kan bearbeide traumene fra alle de dramatiske opplevelsene og flukten.

Trapper opp nødhjelpen

Og vest i Elfenbenskysten i byen Duekoue – hvor flere hundre mennesker skal være massakrert – har Redd Barna delt ut mat til 20 000 mennesker.

– Behovene her er massive, og de harde kampene har gjort det vanskelig å få ut nødhjelpen til de mest sårbare. Men selv på stedene med de vanskeligste forholdene, fortsetter vi å legge planer for hvordan vi kan trappe opp nødhjelpsaksjonen, sier Redd Barnas landdirektør i Elfenbenskysten Guy Cave.

Redd Barna ber nå om 220 millioner kroner på verdensbasis for å oppskalere nødhjelpsoperasjonen i Elfenbenskysten og nabolandet Liberia og sikre livsviktig nødhjelp til 650 000 mennesker som mat og utdanning, psykososial støtte og beskyttelse til barn.

Foto: Redd Barna/Glenda Gordon
Flyktninger fra Efenbenskysten på en matutdeling i New Yourpea i nabolandet Liberia. De fleste har flyktet fra brorparten av eiendelene sine, så behovet for nødhjelp også til ivorianerne som har flyktet ut av landet, er stort.